Rekordne emisije zbog požara na Arktiku

Autor: N.D. Objavljeno: 03.09.2020. 🕜 13:17 Lokacija: Zagreb

Ruska i američka regija te Arktik ovoga su ljeta kroz požare izbacile ogromne količine CO2

Ljeto požara koji bjesne Arktičkim krugom već je srušilo prošlogodišnje rekorde emisija s oblacima dima koji pokrivaju ekvivalent nešto više od trećine Kanade, potvrđuju znanstvenici iz Službe za nadzor atmosfere Copernicus (CAMS). Znanstvenici iz CAMS-a, koji u ime Europske komisije provodi Europski centar za vremenske prognoze srednjeg dometa (ECMWF), svakodnevno prate aktivnosti požara širom svijeta na temelju satelitskih promatranja njihovog intenziteta i procijenjenih emisija. 

Globalna slika požarne aktivnosti

Ovaj postupak omogućuje CAMS-u da izgradi dugoročnu sliku požarnih aktivnosti. Koristeći podatke CAMS Globalnog sustava za asimilaciju požara (GFAS), znanstvenici su procijenili da su se ovogodišnje emisije CO2 iz požara na Arktičkom krugu povećale za nešto više od trećine u odnosu na 2019. godinu. Od 1. siječnja do 31. kolovoza 2020. procijenjene emisije CO2 za regiju su iznosile 244 megatona, u usporedbi sa 181 megatona za cijelu 2019. godinu. Većina požarne aktivnosti viđena je u ruskoj republici Saha te na jugozapadu SAD-a.

Mark Parrington, Viši znanstvenik i stručnjak za požare u CAMS-u, komentira: „Arktički požari koji gore od sredine lipnja velikom aktivnošću već su oborili rekord 2019. godine u pogledu razmjera i intenziteta što se odražava u procijenjenim emisijama CO2. Iz klimatskih podataka koje pruža naša paralelna služba na ECMWF, Služba za klimatske promjene Copernicus (C3S), znamo da su ovog ljeta opet prevladavali topliji i suši uvjeti. Naše praćenje je od vitalne važnosti za razumijevanje utjecaja razmjera i intenziteta ovih požara na atmosferu u smislu onečišćenja zraka. Ovo također pruža korisne informacije za znanstvenike, kreatore politike i relevantna tijela širom svijeta."

TAGOVI