Zbog velikih gradova imat ćemo penale za gospodarenje otpadom

Autor: N.D. Objavljeno: 12.09.2019. 🕜 14:04 Lokacija: Zagreb

O velikim gradovima ovisi hoće li i mali plaćati penale

Trenutno prikupljamo tek oko 10 posto odvojenog otpada na razini države pa stoga iz Udruženja komunalnog gospodarstva Hrvatske gospodarske komore apeliraju na državu, lokalne vlasti i građane da zajednički pomognu u otklanjanju problema novog sustava. prvenstveno zbog inertnosti velikih gradova, neće prikupljati 50 posto odvojenog otpada do 2020., kako propisuje EU, a penale u jednakoj mjeri plaćati i gradovi koji su već dosegli zadane ciljeve, kao i oni koji uopće ne razdvajaju otpad, upozoravaju iz Udruženja komunalnog gospodarstva pri HGK. Oni smatraju kako nije logično da jednake penale plaća JLS koja sakuplja 60 posto odvojenog otpada kao i oni koji ništa nisu napravili po tom pitanju. Naš prijedlog je da se kazne usklade s količinom prikupljenog otpada.

Manji gradovi rade bolje

Neki manji gradovi i općine su već postigli rezultate dok u većim gradovima priča šteka. No i kod velikih gradova ima velikih pomaka, primjerice, Osijek ima preko 26% odvojenog prikupljenog otpada, drugi je Zagreb sa 13 posto, dok Split ima ispod 3 posto. U velikim gradovima je teže postaviti sustav, a problem je što upravo o njima ovisi hoćemo li plaćati penale. Smatramo kako nije logično da jednake penale plaća JLS koja sakuplja 60 posto odvojenog otpada kao i oni koji ništa nisu napravili po tom pitanju. Naš prijedlog je da se kazne usklade s količinom prikupljenog otpada“, rekla je Sonja Polonijo iz Udruge Gradova, dodavši kako čak 17,5 posto gradova nema evidentirano odvojeno prikupljenog otpada. 

Nered u sustavu

Davor Vić, direktor tvrtke Unikom iz Osijeka rekao je: "Kada od otpada budemo stvarali vrijednost putem proizvodnje energije gorivom i kad budemo prikupljali dovoljnu količinu papira i plastike da postanemo bitan faktor na europskom tržištu otpada, tek tada ćemo od našeg otpada moći stvoriti vrijednost koju ćemo vraćati građanima kroz iznose računa. Činjenica da će isti iznos plaćaju pojedinci kao i kućanstva s više od desetak članova, već sada rezultira komunalni nered, izbjegavanje plaćana i odlaganje otpada u prirodu".

TAGOVI