Francuska ima velikih problema s nuklearkama

Autor: N.D. Objavljeno: 13.09.2019. 🕜 09:31 Lokacija: Pariz (Francuska)

Problemi sa zavarima na parogeneratorima mogli bi zatvoriti neke nuklearke

Francuski mediji su objavili da francuska elektroprivreda EDF ima veliki problem sa svojim nuklearkama. EDF je utvrdio problematična mjesta na zavarima u parogeneratorima pojedinih reaktora, a problem je zabilježen u najmanje pet nuklearnih reaktora. O kojima je točno riječ, objavit će se za tjedan dana. EDF za sada nema namjeru zatvarati reaktore u kojima su zabilježeni problemi, ali o tome će odlučivati ASN, državno tijela zaduženo za sigurnost nuklearki, koji provodi dubinsku istragu i provjerava svaki dio u reaktorima. 

Utjecaj na cijenu energije

Francuska ima drugu najveću flotu nuklearnih elektrana na svijetu, odmah nakon SAD-a. Eventualno gašenje reaktora pred zimu kada raste potrošnja utjecalo bi na proizvodnju struje u Francuskoj, koja uvelike ovisi o nuklearnoj energiji. Moglo bi također utjecati na opskrbu drugih europskih zemalja koje struju uvoze iz Francuske.
Na situaciju su već reagirale burze - ugovori za isporuku za godinu unaprijed u Francuskoj porasli su za 0,4% a ugovori za isporuku u prosincu porasli su za 11% na 70 eura/MWh, objavio je Reuters. Francuski je regulator objavio je da je nakon niza slabosti u održavanju i nadzoru podizvođača pojačao nadzor na reaktorima NE Flamanville 1 i 2.

TAGOVI