Beč postaje sve održiviji

Autor: B.L. Objavljeno: 07.08.2020. 🕜 09:08 Lokacija: Beč (Austrija)

Zelena stajališta javnog prijevoza i smanjenje ambalažnog otpada samo su neki koraci

Glavni grad Austrije sve više postaje održiviji. Dobar primjer za to su dva projekta koji se u Beču odvijaju već neko vrijeme. Prvi je ozelenjivanje stajališta javnog prijevoza (podzemne željeznice, tramvaja i autobusa), a drugi je smanjivanje primjene nepovrtane ambalaže


Zelena stajališta javnog prijevoza

Na projektu ozelenjivanja stajališta javnog prijevoza već dulje vrijeme radi bečki javni gradski prijevoznik Wiener Linien. Tako je nedavno zgrada stanice metroa u 9. gradskom okrugu dobila zeleno pročelje, dok su 2019. godine na pet stajališta zasađene biljke penjačice vrste. No, ozelenjivanje stajališta u buduće će biti uključeno već u procesu projektiranja. 

Dobar primjer za to je inovativni pilot-projekt zelenog stajališta tramvaja nasuprot zgrade Parlamenta. Time će se doprinijeti smanjivanju toplinskih otoka izazvanih klimatskim promjenama jer zelenilo na stajalištima pruža hlad i snižava okolnu temperaturu zraka, a ujedno se vizualno oplemenjuju stajališta. No, to nije sve jer je Wiener Linien pozvao građane da pošalju svoje ideje kako ozeleniti novoizgrađena stajališta tramvaja. 


Manje ambalažnog otpada

Beč je odlučio stati na kraj prekomjernom otpadu i pokrenuo inicijativu 'Weniger Mist' (hrv. 'Manje smeća'), na čijoj su internetskoj stranici inicijative objavljeni savjeti za izbjegavanje primjene jednokratne ambalaže, npr. one za kruh, mlijeko, sir i tjesteninu. Neki od tih savjeta uključuju primjenu perivih mrežastih vreća za nošenje povrća, voća, kruha i peciva, perivih platnenih torbi (od pamuka ili lanene tkanine) za nošenje kruha i peciva, tjestenine i riže, plastičnih ili staklenih kutija za nošenje i čuvanje sira, salame i mesa, višekratnih staklenih boca za pivo, vodu, sokove, mlijeko i mliječne proizvode, izvijestio je Inozemni ured Grada Beča.

TAGOVI