Traži se Europska zelena prijestolnica

Autor: B.O. Objavljeno: 28.07.2020. 🕜 07:22 Lokacija: Zagreb

Titula donosi brojne koristi, uključujući veću usmjerenost na ekološke projekte, povećani turizam i strana ulaganja te, među ostalim, jačanje lokalnog gospodarstva

Prestižna titula Europske zelene prijestolnice svake se godine dodjeljuje jednom od europskih gradova s više od 100 tisuća stanovnika zbog njegove predanosti okolišnoj, društvenoj i ekonomskoj održivosti

Također, u pripremi je i dodjela Europske nagrade zeleni list 2022. za manje gradove koji imaju između 20 tisuća i 99.999 stanovnika. 

Europska komisija će dodijeliti nagradu u iznosu od 600 tisuća eura gradu koji će osvojiti titulu Europske zelene prijestolnice 2023. i 200 tisuća eura za najviše dva grada koja će osvojiti Europsku nagradu zeleni list 2022., javlja Ministarstvo zaštite okoliša i energetike (MZOE).

  

Zeleni kapital 

Titula Europske zelene prijestolnice donosi brojne koristi, uključujući veći fokus na ekološke projekte, povećani turizam i strana ulaganja, jačanje lokalne ekonomije i pomoć u stvaranju novih radnih mjesta. 

Pobjednički gradovi, kao i gradovi koji uđu u uži izbor, imaju i pristup Europskoj mreži zelenog kapitala, koja im pruža podršku i platformu za razmjenu znanja i dobre prakse. 

Uz sve navedeno, prijašnji podnositelji zahtjeva smatraju da se proces prijave pokazao korisnim u procjeni njihovog napretka i planova te uspoređivanjem s ostalim sudionicima. 

Prijave se zatvaraju 28. listopada, a pravila natječaja i detaljnije informacije o ispunjavanju uvjeta te načinu prijave mogu se naći na poveznici www.egcaeglaportal.eu

TAGOVI