Robotika i održivost sve poželjniji u poslovanju

Autor: B.O. Objavljeno: 23.04.2020. 🕜 10:00 Lokacija: Zagreb

Traže se stručnjaci za umjetnu inteligenciju, ali i inženjeri robotike

Transformacija poslovnog svijeta odvija se zapanjujućim tempom, a tvrtke su se upustile u žestoko natjecanje za dobro obučene stručnjake koji su usklađeni s promijenjenim tržišnim zahtjevima. 

Astrid Kleinhanns-Rollé, izvršna direktorica poslovne škole WU Executive Academy, ističe koja su zanimanja i kretanja na tržištu rada već sada privlačna poslodavcima i zaposlenicima, ali i koja će to tek biti u ovom desetljeću. Navedena radna mjesta, priopćeno je iz agencije Grayling, neće izgubiti na privlačnosti ni u doba obilježeno koronavirusom. 


Roboti i makroekonomija 

Umjetna inteligencija (AI) već podržava procese na mnogim područjima, ali tu se neće zaustaviti - očekuje se da će u skoroj budućnosti AI rješenja postati osnova novih poslovnih modela i inovativnih proizvoda - od zdravstvene aplikacije, preko one za samostalno učenje do autonomnog vozila. Kao posljedica toga, povećala se potražnja za stručnjacima iz ovog područja, budući da se tvrtke bore za AI specijaliste. 

Robotika je na rubu transformirajućeg koraka prema naprijed: pametni roboti ne samo da će obavljati različite vrste poslova u tvornicama, već ćemo ih susresti i u brojnim drugim profesionalnim i privatnim područjima primjene. Stručnjaci će osmisliti odgovarajuća rješenja za stvaranje robotskih sustava za koja trebaju dobro razumjeti makroekonomiju. Jer, robotika se trenutačno svrstava među najbrže rastuće industrije u svijetu. Privlačnost inženjerstva robotike proizlazi iz činjenice da ona ne uključuje samo rad na hardverskom i softverskom rješenju, već i na botovima. 


Strateški ciljevi 

Održivost i njena uloga u poslovanju znatno se promijenila tijekom posljednjih godina jer organizacije sve više postaju svjesne (financijskih) posljedica uspješne strategije održivosti. Posljedično, dugoročni vrijednosno orijentirani pristup ključan je za gospodarske, ekološke i socijalne inicijative organizacije - i netko mora biti zadužen za njih. 

Izvršni direktor za etiku i održivost osigurava da je strategija održivosti tvrtke dio cjelokupne poslovne strategije i da se strateški ciljevi provode u svakodnevnoj poslovnoj praksi. 

Inače, uz stručnjake za umjetnu inteligenciju, inženjere robotike i izvršne direktore za etiku i održivost, među najpoželjnijim poslovima navode se i podatkovni znanstvenici, stručnjaci i direktori za uspjeh kupaca (customer success), specijalisti za kibernetičku sigurnost i menadžeri za digitalnu transformaciju.

TAGOVI