Dubrovnik postaje prvi hrvatski Plastic Smart City

Autor: B.O. Objavljeno: 29.07.2020. 🕜 08:14 Lokacija: Dubrovnik

Sporazumom do smanjenja plastičnog otpada u moru

Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce i međunarodna organizacija Worldwide Fund for Nature (WWF) - Mediterranean potpisali su sporazum o suradnji s Gradom Dubrovnikom u projektu Plastic Smart Cities Croatia, čiji je cilj smanjenje plastičnog otpada u moru. 

Kako bi motivirali gradove diljem svijeta na smanjenje onečišćenja plastikom, WWF je pokrenuo inicijativu Plastic Smart Cities, čiji se ciljevi podudaraju s Globalnim ciljevima održivog razvoja

Projekt traje dvije godine, a u tom razdoblju predviđene su aktivnosti u cilju smanjenja plastičnog otiska, implementacijom mjera za smanjenje ili prestanak korištenja jednokratne plastike u različitim segmentima društvenog života grada i bolje gospodarenje otpadnom plastikom. 

Dubrovnik će u suradnji s partnerima razviti Plan za implementaciju ovih mjera te pokrenuti pilot projekt s ciljem da se onečišćenje plastikom smanji za 30 posto u roku od dvije godine. 


Izrada analize 

Ovaj projekt predstavlja i nastavak djelovanja Dubrovnika u smjeru poticanja održivog razvoja i održivog turizma na području grada. 

Kroz provedbu projektnih aktivnosti radit će se i na podizanju svijesti građana Dubrovnika, i u konačnici svih građana Hrvatske, o uzrocima i posljedicama plastičnog onečišćenja na okoliš, morske i kopnene ekosustave te zdravlje ljudi. 

Idući korak u projektu je izrada analize koja će dati pregled trenutnog stanja u gradu, koliko se koristi jednokratna plastika i kakav je sustav gospodarenja otpadnom plastikom te alternative za zamjenu određenih jednokratnih plastičnih proizvoda. Potom slijedi izrada i usvajanje plana s mjerama koje će se implementirati u drugoj godini trajanja projekta, tj. 2021., javlja Grad Dubrovnik.

TAGOVI