Globalni sporazum o smanjenju plastike u oceanima

Autor: B.O. Objavljeno: 13.05.2019. 🕜 13:26 Lokacija: Zagreb

Onečišćenje plastikom je golem ekološki problem

Oko 180 država je koncem protekloga tjedna postiglo dogovor kojim se želi znatno smanjiti količina plastike koja završi u svjetskim oceanima. Države su se složile da će izmijeniti Baselsku konvenciju kako bi svjetska trgovina plastičnim otpadom bila transparentnija i bolje regulirana, a da upravljanje bude sigurnije za ljudsko zdravlje i okoliš, objavio je WWF Adria

Onečišćenje plastikom je proglašeno ogromnim ekološkim problemom svjetskog razmjera. Ono je doseglo epidemijske proporcije, s procijenjenih 100 milijuna tona plastike u oceanima, od čega između 80 i 90 posto dolazi s kopna. 

Suočavanje s neravnotežom

 

Marco Lambertini, direktor WWF Internationala, kazao je kako su bogate države dugo izbjegavale odgovornost za ogromne količine plastičnog otpada, a da je novi sporazum veoma dobrodošao korak u suočavanju s tom neravnotežom. 

"Današnja odluka je dobrodošao korak prema ispravljanju neravnoteže i vraćanju mjere odgovornosti globalnom sustavu upravljanja plastičnim otpadom. No to je samo dio puta. Što mi i planet trebamo je opsežan dogovor koji će se suočiti s globalnom plastičnom krizom", rekao je Lambertini.

TAGOVI