Država najuspješnijima u odvajanju otpada uputila - kazne!

Autor: N.D. Objavljeno: 10.05.2019. 🕜 14:40 Lokacija: Zagreb

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike nije bilo u stanju prepoznati dobre prakse

Gradovi i općine uspješni u odvojenom prikupljanju i recikliranju otpada kažnjeni financijski zato što Ministarstvo zaštite okoliša i energetike nije bilo u stanju prepoznati dobre prakse u Hrvatskoj. Naime, Uredbom o komunalnom otpadu propisani su ciljevi smanjenja miješanog otpada u odnosu na 2015. godinu koji jednako vrijede za sve gradove i općine u Hrvatskoj, ignorirajući činjenicu da su te godine pojedini gradovi već imali vrhunske rezultate. 

Primjerice, lider održivog gospodarenja otpadom u RH, grad Prelog, za kojeg je Zelena akcija radila preporuke za razvoj sustava, zajedno s okolnim općinama referentne 2015. već je bio na 50 % odvojenog prikupljanja otpada, što znači da je, prema Uredbi, 2017. i 2018. trebao doći na >70%, što je nemoguće, tim više ako se zna da prosjek EU iznosi <50%. Prelog danas odvojeno prikuplja 63% čime je daleko iznad 50% što je cilj kojeg gradovi i općine imaju do kraja 2020. godine, a veći dio njih je tek na oko 20%. Za taj uspjeh Prelog je kažnjen s nekoliko tisuća kuna za 2017., a za 2018. očekuje nekoliko desetaka tisuća kuna. Isto je i u Čakovcu te na Krku koji su kažnjeni za vrhunske rezultate. 

Grad se žalio 
 

Grad Prelog se žalio, a gradonačelnik Ljubomir Kolarek je za Vijesti.hr rekao kako ima informaciju da će se Uredba, odnosno njezin sporni članak, uskoro promijeniti. - Podnijeli smo žalbu i, kako mi je rečeno, sve će žalbe biti prihvaćene, a uskoro bi se trebala promijeniti i Uredba. Prema mojim informacijama, ona bi se trebala naći na Vladi za desetak dana - rekao je Kolarek. 

Iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike na upit su odgovorili da kontinuirano komuniciraju s jedinicama lokalne uprave, kao i s Grupacijom održavanja čistoće Udruženja komunalnog gospodarstva pri Hrvatskoj gospodarskoj komori. - Ministarstvo će tijekom 2019. godine mijenjati odredbe Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom na način da se vrednuju postignuća nekih od općina i gradova u uspostavi odvojenog prikupljanja komunalnog otpada u proteklom razdoblju, odnosno da se prilikom određivanja poticajne naknade sukladno Uredbi uzmu u obzir aktivnosti i rezultati tih JLS-ova prije donošenja samog Plana gospodarenja otpadom Republike Hrvatske za razdoblje 2017-2022. Navedene izmjene su u tijeku i nakon konačnih konzultacija s Grupacijom one će biti upućene u e-Savjetovanje - odgovorili su iz Ministarstva za Vijesti.hr. 

Odluka nakon žalbe

Što se tiče žalbi, iz Ministarstva su rekli da će "po primitku mogućih žalbi iste razmotriti te, kao i do sada, donijeti pojedinačne odluke u skladu sa zakonskim propisima". "Apsurdno je i sramotno da se Ministarstvo, unatoč suprotnim obećanjima te upozorenjima od strane EU, usudilo kazniti uspješne gradove i općine. Oni se, za razliku od većine ostalih, godinama grčevito trude uspostaviti sustave na korist okoliša i visoke kvalitete života građana i građanki te se nalaze među najboljim europskim primjerima dobre prakse. Ministar time poručuje: ako ste uspješni plaćat ćete kazne, a ako imate neuređen sustav i štetite svojim građanima i građankama bit ćete pošteđeni. To je neprihvatljivo!" poručio je Marko Košak iz Zelene akcije koji koordinira mrežu uspješnih gradova i općina Zero Waste Croatia Network, koja traži da se odluke o kaznama odmah povuku a ministar Ćorić podnese ostavku.

TAGOVI