Kreće izgradnja trećeg centra za gospodarenje otpadom

Autor: B.O. Objavljeno: 08.04.2019. 🕜 09:25 Lokacija: Zadar

CGO Biljane Donje obuhvaća područje na kojem živi oko 195 tisuća stanovnika

U Zadru je krajem prošlog tjedna potpisan Ugovor za projektiranje i izvođenje radova na izgradnji Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje. Ugovor, čija je vrijednost 368,5 milijuna kuna, jedan je od sedam podugovora u sklopu projekta CGO Biljane Donje, a ujedno je i najvrijedniji. Ugovor su potpisali Dino Perović ispred naručitelja, tvrtke Eko, i Janez Škrabec ispred odabranog ponuditelja. 

"Danas krećemo u izgradnju trećeg centra za gospodarenje otpadom u Hrvatskoj. Nakon dulje pauze napravili smo značajan korak u cilju uspostave cjelovitog, učinkovitog sustava gospodarenje otpadom", rekao je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić dodavši kako će tijekom ove godine biti potpisani novi ugovori.

Strateški projekt 

Radovi na projektiranju i izgradnji CGO Biljane Donje bit će gotovi sredinom 2022. Godine, javlja Ministarstvo zaštite okoliša i energetike. Kroz sljedećih 39 mjeseci projektirat će se i izgraditi postrojenje za mehaničko biološku obradu, kompostana, skladišta, reciklažno dvorište, kao i prilazne ceste i potrebne zgrade. 

"Ovo je strateški projekt za nas", rekao je župan Zadarske županije Božidar Longin istaknuvši kako projekt CGO Biljane Donje podrazumijeva i izgradnju tri pretovarne stanice. "Pretovarne stanice Biograd, Gračac, Pag te Rakitovac/Gospić zasigurno će pridonijeti učinkovitijem gospodarenju otpadom", istaknuo je. 

CGO Biljane Donje obuhvaća područje na kojem živi oko 195 tisuća stanovnika, odnosno područje Zadarske i dijela Ličko- senjske županije. 

Odvajanje na kućnom pragu 

"Izgradnjom CGO za nas će započeti potpuno novi, ekonomičan i suvremen sustav gospodarenja otpadom", rekao je gradonačelnik Zadra Branko Dukić. S njime se složio gradonačelnik Benkovca Tomislav Bulić koji je izrazio nadu da će dobrobiti ovoga projekta osjetiti ponajprije lokalno stanovništvo. 

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš podsjetio je kako je pred korisnicima zahtjevan put do konačne realizacije projekta. 

Na koncu, ministar Ćorić je pozvao građane na odvajanje otpada na kućnom pragu jer je to jedna od ključnih pretpostaviti učinkovitog gospodarenja otpadom. "Siguran sam da uz zalaganje svih dionika možemo dostići ciljeve koji su ispred nas, a naš glavni cilj je održavanje Lijepe naše lijepom", zaključio je.

TAGOVI