Zvjezdarnica Višnjan mogla bi se ugasiti zbog svjetlosnog onečišćenja

Autor: N.D. Objavljeno: 10.04.2019. 🕜 08:51 Lokacija: Zagreb

Agresivni projekt rasvjete Motovuna prijeti zvjezdarnici Višnjan

Udruženje Ekorasvjeta pokrenulo je peticiju za očuvanje noćnog neba u promjeru od 25 kilometara oko zvjezdarnice Višnjan/Tičan kako bi se osigurali daljnji svjetski uspjesi zvjezdarnice i omogućila kontinuirana mjerenja asteroida koji prolaze blizu zemlje. Ako se ne ograniči rast svjetlosnog onečišćenja, mjerenja koja se vrše sa zvjezdarnice biti će uskoro u potpunosti onemogućena, kažu u udruzi. 

Traže hitno donošenje posebnih mjera zaštite zvjezdarnice Višnjan/Tičan od svjetlosnog onečišćenja.  Na noge ih je digao projekt dizajnera rasvjete Deana Skire koji planira rasvjetu 8 km udaljenog Motovuna kojom će se imitirati dnevna vizura grada. To bi se izvelo na način da se osvijetli svaki grm i kamen u gradu, nakon čega će zvjezdarnica morati prestati s radom jer nebeska tijela više neće biti vidljiva. 

Zahtjevi 

U Udruzi se vode talijanskim primjerom koja jedina u Europi ima zakonom zaštićeno nebo u okolici astronomskih opservatorija. Između ostalog traži se da Vlada Republike Hrvatske hitno donese podzakonski akt u sklopu Zakona o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja. Mjere koje predlažu provodile bi se u krugu od 25 km oko zvjezdarnice, što obuhvaća i obalu od uključivo Rovinja do Umaga te Limski kanal. Primjerice, predlaže se zabrana svjetlosnih snopova usmjerenih u nebo, postavljanje svjetiljki jačih od 2200K, zabrana ekstra osvjetljavanja benzinskih postaja reflektorima te cesta i raskrižja izvan naselja, smanjivanje intenziteta javne rasvjete za minimalno 50% nakon 23 sata te još toga. 

Značaj Višnjana

Najproduktivnija i najpoznatija hrvatska zvjezdarnica kojom upravlja Astronomsko društvo Višnjan na čelu s glasovitim astronomom i futuristom Koradom Korlevićem, izgrađena na brdu Tičan blizu Višnjana, prvih mjeseci 2019. godine je polučila velike uspjehe u mjerenjima novootkrivenih asteroida. U ožujku je zvjezdarnica po broju mjerenja bila prva na svijetu, prestigavši čak i moćnu NASA-u. Ovaj jedinstveni uspjeh zadužuje cijelo čovječanstvo, budući da se radi o mjerenjima NEO asteroida (NEO = Near-Earth Object) koji su potencijalno opasni za planet Zemlju.

TAGOVI