Davno odbačen mazut krivac za onečišćenje Orašnice

Autor: B.O. Objavljeno: 11.04.2019. 🕜 08:51 Lokacija: Knin

Rast vodostaja dovodi do prelijevanja u rijeku

Povodom medijskih natpisa o onečišćenju rijeke Orašnice kraj Knina, DIV Grupa, tvrtka koja je specijalizirana za preradu, proizvodnju i trgovinu vijčane robe te ostalih strojnih dijelova i metalnih proizvoda i brodogradnje, priopćila je kako izražava žaljenje zbog incidenta ističući kako je njegov uzrok mazut koji je u laguni završio davno prije nego je DIV preuzeo Tvik, koji na incident nije imao nikakav utjecaj pa i ne snosi nikakvu odgovornost. 

"Davno onečišćene lagune veliki su ekološki problem već dugi niz godina. Podsjećamo, riječ je o mazutu koji je u laguni završio davno prije nego je DIV Grupa preuzela Tvik. U danima kada rastu vodostaji taj mazut se prelijeva u rijeku Orašnicu. To su sve posljedice rada tvornice prije rata kada je korištena priroda za zaustavljanje otpadnih voda. Važno je naglasiti da zemljište na kojem se nalaze onečišćene lagune nije u vlasništvu ni u posjedu, a niti s njim gospodari DIV Grupa. Od rata, dakle i prije nego je DIV Grupa kupila imovinu od bivše tvornice Tvik, proizvodni proces se unaprijedio i koristi se pročistač voda", navodi se u priopćenju. 

Nesanirane lagune

DIV Grupa nema potrebe za korištenjem laguna, jer one nisu dio tehnološkog postupka pročišćavanja otpadnih voda tvornice. U toj grupaciji ističu kako su dodatno unaprijedili postupak zaštite okoliša, pa u procesu pročišćavanja vodu prije ispuštanja tretira u složenom procesu fizikalno-kemijske obrade. 

DIV Grupa je putem Operativnog plana uključena u Državni plan mjera za slučaj izvanrednih i iznenadnih onečišćenja prema kojima redovito i postupa. "U slučaju predmetnog izlijevanja, odnosno onečišćenja rijeke Orašnice u Kninu, DIV Grupa je postupila prema obvezama iz plana. Na teren je izašla i inspekcija koja je nalazom utvrdila da DIV Grupa ničim nije uzrokovala problem izlijevanja, već je on posljedica porasta vodostaja i nesaniranih laguna. Nadalje, proglasili su I. stupanj onečišćenja voda te su postupak sprečavanja širenja i otklanjanja posljedica prebacili na specijaliziranu tvrtku", kažu u toj grupaciji.

TAGOVI