Statement za čistiji planet: ista odjeća svaki dan?!

Autor: N.D. Objavljeno: 16.05.2019. 🕜 09:33 Lokacija: New Yearsey (SAD)

Učiteljica je 100 dana nosila jednu te istu haljinu da pokaže da se može biti moderan i ekološki svjestan

Julia Mooney, učiteljica u osnovnoj školi iz New Jerseya, odlučila je da jednim neobičnim potezom svojim učenicima ponudi primjer, poučavajući ih o održivoj, ekološkoj modi. Međutim, nije samo pripremila PowerPoint prezentaciju da bi prenijela svoju poruku, nego je odlučila učiniti nešto daleko učinkovitije. Ova 34-godišnja učiteljica odlučila je nositi istu sivu haljinu kratkih rukava s gumbima 100 dana zaredom, u različitim kombinacijama i s modnim dodacima, kako bi ohrabrila učenike da recikliraju ono što je u njihovoj garderobi, umjesto da redovito kupuju sve više odjeće. Mooney je dakako prala svoju haljinu, ako je to pitanje.

Ona tvrdi da je ulaganje u odjeću koja će trajati, a koja su svestrana u pogledu vremena, sjajan način za smanjenje vlastitog ugljičnog otiska. Zemlja uistinu plaća cijenu brze mode; od 100 milijardi komada odjeće proizvedene svake godine u svijetu, manje od 1% onoga što na kraju završi kao tekstilni otpad se reciklira. Kupnja manje odjeće općenito će vas učiniti svjesnijim vaših kupnji i može vas potaknuti da kupite više rabljenih komada. 

Na primjer, ako kupujete za neku prigodu, razmislite o dugotrajnoj, a ne impulsnoj kupnji komada koji se nosi samo jednom ili dvaput. Možete čak uzeti u obzir i najam odjeće, posebno svečane.

U intervjuu američkom web-portalu Treehugger, Julia je govorila o učinku koji je njezin 100-dnevni izazov imao na njezine učenike: “Moda je nešto s čime se djeca svakodnevno bave kao 12- i 13-godišnjaci. Dok se pokušavaju definirati, često se identificiraju s markama ili površnim stvarima kao što je njihova prisutnost u društvenim medijima. Mnogi su se činili uzbuđeni što imaju razloga govoriti o tome koliko je to stvarno glupo.", rekla je.

TAGOVI