Europljani kreću u inicijativu za spas pčela

Autor: N.D. Objavljeno: 16.05.2019. 🕜 09:44 Lokacija: Bruxelles (Belgija)

Za bolju regulativu trebat će prikupiti milijun potpisa za spas kukaca oprašivača

Europska komisija u srijedu je odlučila registrirati europsku građansku inicijativu pod nazivom „Spasimo pčele!" Zaštita bioraznolikosti i poboljšanje staništa kukaca u Europi”. Organizatori pozivaju Komisiju da donese propise za održavanje i poboljšanje staništa kukaca, pokazatelja očuvanosti okoliša, no da bi to postigli morat će prikupiti značajan broj potpisa u bar sedam zemalja članica što će natjerati EK da promijeni regulativu i zaštiti kukce oprašivače. 

Vijesti o uginuću pčela i u Hrvatskoj zaista su zabrinjavajuće - neki pčelari godišnje izgube četvrtinu i pola svojih košnica a uzroci uginuća još uvijek su nepoznati. Sumnja se da je riječ o pristicima iz okoliša (pesticidi) i klimatskim promjenama. Kada ne bude oprašivanja, neće biti ni hrane.

Ciljevi

Građanska inicijativa usmjerena je na određivanje sljedećih obveznih ciljeva: 

  • promicanje bioraznolikosti kao općeg cilja zajedničke poljoprivredne politike
  • drastično smanjenje upotrebe pesticida
  • potpuna zabrana štetnih pesticida i reforma kriterija prihvatljivosti
  • promicanje strukturne raznolikosti poljoprivrednih krajobraza
  • učinkovito smanjenje količine hranjivih tvari (npr. Natura 2000)
  • učinkovito utvrđivanje područja očuvanja
  • jačanje istraživanja i praćenja te poboljšanje obrazovanja. 


EU na temelju Ugovora može poduzeti pravne mjere u područjima kao što su unutarnje tržište, poljoprivredna politika te zaštita javnog zdravlja i kvaliteta okoliša. Komisija stoga smatra inicijativu pravno dopuštenom i odlučila ju je registrirati. EK u ovoj fazi još nije analizirala meritum inicijative. Inicijativa će se registrirati 27. svibnja 2019., čime će započeti jednogodišnji proces tijekom kojega će organizatori prikupljati potpise potpore. 

Ako inicijativa u godinu dana prikupi milijun potpisa iz najmanje sedam različitih država članica, Komisija će morati reagirati u roku od tri mjeseca. Komisija može odlučiti da će postupiti po zahtjevu iz inicijative ili da neće, a u oba slučaja svoju odluku mora obrazložiti.

TAGOVI