Zagreb i Split bogatiji za više od 20 tisuća kontejnera

Autor: B.O. Objavljeno: 24.07.2020. 🕜 08:57 Lokacija: Zagreb

Dovršena je prva faza isporuke spremnika za odvojeno prikupljanje otpada

Isporukom 18.900 kontejnera za Grad Zagreb i 1.750 za Grad Split ovoga je tjedna dovršena prva faza isporuke spremnika za odvojeno prikupljanje otpada u sklopu koje je za 284 gradova i općina nabavljeno gotovo 48 tisuća kontejnera. 

Ukupna vrijednost projekta iznosi 370 milijuna kuna, od čega se 85 posto odnosi na bespovratna sredstva Europske unije, dok ostali dio osiguravaju jedinice lokalne samouprave, javlja Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU)

Na temelju iskaza interesa 407 gradova i općina, FZOEU je proveo objedinjeni postupak javne nabave. 


Kontejneri i kante 

Ukupno će se nabaviti 1,230.695 spremnika za odvojeno prikupljanje otpadnog papira i kartona, plastike, stakla i biootpada. 

U prvoj fazi projekta, koja je upravo dovršena, nabavljeni su spremnici većih zapremnina, odnosno kontejneri, dok će se u drugoj fazi projekta nabaviti spremnici za odvojeno prikupljanje otpada za kućanstva, odnosno kante. 

Postupak nabave spremnika za kućanstva je u završnoj fazi te se isporuka 1,182.835 spremnika za 385 gradova i općina očekuje u jesen. 

 Cilj projekta je, priopćeno je iz FZOEU-a, uspostava odvajanja otpada na mjestu nastanka kako bi se smanjila količina miješanog komunalnog otpada koji nastaje, smanjio udio biorazgradivog komunalnog otpada u nastalom miješanom komunalnom otpadu te povećale količine reciklabilnog otpada.

TAGOVI