Nakon što su zaključeni ugovori s tvrtkama koje su, sukladno provedenom postupku javne nabave, odabrane za nabavu dijela spremnika za odvojeno prikupljanje otpada Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) od ovog tjedna počinje s isporukom 47 471 metalnih i HDPE kontejnera te zvona. 

Spremnici će se isporučiti gradovima i općinama koje su iskazale potrebu za takvom vrstom komunalne opreme te s Fondom imaju zaključen ugovor. 


Novi postupak 

Ove aktivnosti provode su u cilju smanjena količina otpada koji se odlaže na odlagališta, a sufinanciraju se iz EU Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Naime, Fond je kao korisnik EU sredstava proveo postupak javne nabave vrijedan 370,6 milijuna kuna za pet različitih grupa spremnika te su nakon provedbe odabrani isporučitelji za četiri grupe dok je postupak za nabavu kanti za odvojeno prikupljanje otpada zapremnine 80 l, 120 l, 240 l i 360 l poništen te je u tijeku novi. 

Iz europskog Kohezijskog fonda je osigurano 85 posto sredstava, dok će 15 posto osigurati jedinice lokalne samouprave u svojim proračunima, javlja FZOEU.