Dunavski otok štiti se od klimatskih promjena

Autor: B.L. Objavljeno: 21.01.2022. 🕜 08:39 Lokacija: Beč (Austrija)

Beč revitalizira zelenu oazu u središtu grada

Dunavski otok u Beču je sve više ugrožen klimatskih promjenama. Radi se o 20 km dugačkom riječnom, najvećim dijelom umjetnom otoku između dva toka Dunava, nastalom u svhu iskorištavanja hidroenergije i zaštite od poplava, čije su uvale sve više izložene upravo poplavama, ali i sušama, taloženju mulja i isušivanju. Zbog toga su u sklopu europskog projekta LIFE DICCA pokrenuti radovi na njihovoj revitalizaciji. Grad Beč brojnim mjerama u toj popularnoj rekreacijskoj zoni nastoji suzbiti negativne učinke klimatskih promjena. Naime, otok je važno stanište brojnih biljnih i životinjskih vrsta. U uvala starog toka Dunava živi više od 40 vrsta riba, a na tom se području može pronaći i više od 60 vrsta vodenih biljki i brojne vrste vretenaca.

Kako bi se spriječile sve ranije spomenute posljedice klimatskih promjena, započelo se s radovima koji bi trebali trajati oko dva mjeseca. Tako će se na riječnom obalnom području duljine 3,3 km sanirati dio vodenih površina, što će doprinijeti očuvanju postojećih staništa i mrijestilišta riba i vodozemaca, ali i stvoriti neka nova. Pri tome se, uz standardne plovne bagere, koristi posebna vrsta bagera s usisnom cijevi koja iskopava tlo i premješta mulj i sediment s podvodnog dna. Pomoću njih će se oko 20 000 m3 prebaciti u Dunav. Radove nadzire posebna inspekcija zaštite prirode.

Projekt LIFE DICCA započeo je još u rujnu 2018. i trajat će do 2024. godine, a osim ranije spomenutih radova, u sklopu njega će na samom otoku posaditi nova stabla, dok će se postojeće travnate površine održavati pomoću ovaca umjesto kosilica. Isto tako, stvorit će se nova jezerca i ugraditi održivi sustav za navodnjavanje, najavio je Inozemni ured Grada Beča.


TAGOVI