Zagreb konačno uvodi naplatu otpada po količini

Autor: N.D. Objavljeno: 21.01.2022. 🕜 12:12 Lokacija: Zagreb

Cilj je što manji broj kanti na ulicama i što više odvojenog prikupljanja

U Zagrebu se uvodi novi sustav naplate komunalnog otpada prema odloženim količinama, kako bi se smanjila količina otpada koji završava na odlagalištu. Stanovnici će plaćati fiksni dio preko računa koji će za sve fizičke osobe koštati 45 kuna, odnosno 90 kn za pravne osobe, te će varijabilni dio plaćati kupnjom vrećica u kojima odlažu otpad u kontejnere. Tako će oni koji više razdvajaju otpad plaćati manje, a ovi ostali više.  

Aktualni prijedlog je da vrećica od 20 litara ima cijenu 4 kune s PDV-om, a 40 litara 8 kuna s PDV-om, a trošak bi za one koji najmanje odvajaju mogao biti 237 kn mjesečno. Gradonačelnik Tomislav Tomašević objavio je da su odluku o javnoj usluzi sakupljanja komunalnog otpada u Gradu Zagrebu jučer pustili u javno savjetovanje na 30 dana, a cilj je da na snagu stupa 1. srpnja. 

Alternative nema

Broj odvoza će ostati isti, neće se smanjivati. "Zagreb je postao kantograd", naglasio je Tomašević a taj model omogućuje da maknemo kante s javnih površina i smanjimo količinu miješanog otpada u Zagrebu. "Pozivam građane da nam pomognu u tome. Postojat će popusti za obitelji s malom djecom koja koriste pelene, postoje socijalni popusti... ", rekao je Tomašević u kratkom obraćanju novinarima. 

Kante bi u višestambenim zgradama trebalo držati u dvorištima i/ili pod ključem, no nije jasno kako će se to postići u kratkom periodu, jer zgrade imaju kontejnere sa slobodnim pristupom. Kontejneri za papir i plastiku se brzo pune dok su primjerice kante za biootpad ogromne i prekapacitirane. Tu je pitanje smještaja većeg broja kanti u zgradi (ili gradnja spremišta pod ključem), kao i pitanje higijene i kontrole koja je praktički nepostojeća. Ovu dobru ali kompleksnu odluku neće biti lako i jednostavno provesti, ali alternative ne postoje. 

TAGOVI