Izmjena energetske statistike

Autor: B.O. Objavljeno: 31.01.2022. 🕜 08:36 Lokacija: Bruxelles (Belgija)

Podaci za praćenje političkih inicijativa za dekarbonizaciju europskog gospodarstva

Europska komisija je koncem proteklog tjedna donijela dosad najsveobuhvatniju izmjenu Uredbe o energetskoj statistici kojom se želi dodatno poduprijeti Europski zeleni plan

Ovom izmjenom, koja stupa na snagu u veljači, osigurat će se statistički podaci za praćenje niza političkih inicijativa za dekarbonizaciju europskog gospodarstva, uključujući Energetsku uniju i paket Spremni za 55 posto, kao i Strategiju za vodik i Inicijativu za baterije. Novi statistički podaci bit će dostupni 2022., priopćila je EK. 

"Današnja izmjena Uredbe o energetskoj statistici predstavlja prekretnicu u vjerodostojnoj tranziciji utemeljenoj na dokazima na putu prema klimatski neutralnom gospodarstvu. Ovim pravnim aktom diktiramo primjenu energetske statistike i diljem svijeta, pratimo razvoj politika i implementiramo paket Spremni za 55 posto i druge važne političke inicijative u skladu s prioritetima Komisije", izjavio je povjerenik za gospodarstvo Paolo Gentiloni.

 

Praćenje direktiva 

Na temelju ove izmjene, EK će objaviti nove i detaljnije visokokvalitetne podatke o novim nositeljima energije (vodik), velikim baterijama, dizalicama topline i proizvodnji električne iz Sunčeve energije u zgradama te, primjerice, detaljnoj analizi konačne potrošnje energije u uslužnim djelatnostima (uključujući podatkovne centre). 

Novi statistički zahtjevi o potrošnji energije, obnovljivim izvorima, električnoj energiji, kogeneraciji (zajednička proizvodnja toplinske i električne energije) i decentraliziranoj proizvodnji pomoći će u praćenju postojeće Direktive o promicanju uporabe energije iz obnovljivih izvora, Direktive o energetskim svojstvima zgrada, Uredbe o upravljanju Energetskom unijom i djelovanjem u području klime te Mehanizma za otpornost i oporavak, kojima se predviđa financiranje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora u zgradama.

TAGOVI