Otvoren info centar o RAO-u

Autor: B.O. Objavljeno: 28.06.2022. 🕜 13:16 Lokacija: Dvor

Virtualnom i proširenom stvarnošću do bolje informiranosti o radioaktivnom otpadu

Ivo Milatić, državni tajnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, otvorio je danas Info centar o radioaktivnom otpadu (RAO) u Dvoru. 

Josip Lebegner, direktor Fonda za financiranje razgradnje Nuklearne elektrane (NE) Krško, predstavio je sadržaj tog centra, istaknuvši važnost informiranja lokalnog stanovništva i javnosti o tematici nastajanja i zbrinjavanja RAO-a. 

"Cilj uspostave Info centra je pružanje cjelovitih informacija različitim dobnim skupinama na pristupačan i razumljiv način te uključivanje javnosti u tijek projekta. Info centar bit će otvoren za posjetitelje od ponedjeljka do petka od devet do 15 sati, a ulaz je besplatan za sve zainteresirane", izvijestio je Fond za financiranje razgradnje NE Krško.

 

Domaćin Otpadožder 

Tako posjetitelji Info centra sada imaju priliku zahvaljujući virtualnoj stvarnosti obići postrojenje za zaprimanje, klasifikaciju, predobradu, obradu i skladištenje radioaktivnog otpada. Moći će pratiti bačve s radioaktivnim otpadom na njihovu putu od nastajanja, odnosno zaprimanja pa do trenutka skladištenja te se pritom provozati na kamionu s bačvama i viličaru, koji ih smješta na njihovo mjesto u skladištu. 

K tomu, posjetitelji će moći doživjeti iskustvo proširene stvarnosti gdje će ih, kao domaćini, dočekati Otpadožder, ali i jedna od najvećih znanstvenica svih vremena, Marie Curie koja će ispričati ponešto o radioaktivnosti. Kroz proširenu stvarnost svi zainteresirani moći će vidjeti i kako izgleda pripovršinsko odlagalište. 

Sadržaj Info centra uključuje i 3D maketu Centra za zbrinjavanje RAO-a u osnivanju s prikazom skladišnog prostora te uvećanim prikazom betonskog spremnika s bačvama s radioaktivnim otpadom i izložak jezgre tla na području tog centra. Prikazani izložak posjetiteljima će dati uvid u sastav tla do 198 metara dubine na mjestu budućeg skladišta. Također, dat će im objašnjenje o sastavu tla u pojedinim slojevima. 

Posjetitelji će u Info centru moći pratiti podatke o vrijednostima brzine doze prirodnog zračenja na području tog centra i općine Dvor.

TAGOVI