Turistička tvrtka želi doseći ugljičnu neutralnost do 2025.

Autor: B.O. Objavljeno: 30.06.2022. 🕜 10:45 Lokacija: Zagreb

Valamar je objavio ciljeve održivosti prema ESG okviru

Hrvatska turistička kompanija Valamar Riviera u okviru svojeg Integriranog godišnjeg izvješća za 2021. objavila je strategiju održivosti i ESG ciljeve do 2025. godine. Riječ je o obuhvatnom planu koji objedinjava 12 ključnih ciljeva u području okoliša (E), društva (S) i upravljanja (G) koje Valamar planira ostvariti kroz šest strateških inicijativa do 2025. godine. Od 12 ključnih ciljeva koji su istaknuti u Valamar ESG strategiji do 2025., sedam se odnosi na okoliš, tri na društvo, a dva na upravljanje. 

Kada se govori o okolišu, Valamar će nastaviti smanjivati emisije stakleničkih plinova, uz plan da do 2025. dosegne ugljičnu neutralnost u prvom i drugom opsegu. Ciljevi uključuju proizvodnju 15 posto električne iz Sunčeve energije i 100 posto električne energije iz obnovljivih izvora, zaštitu i upravljanje kvalitetom mora u svim odredištima te tvrtke, ulaganja u bioraznolikost priobalja te zaštitu 80.000 stabala kao i stotine hektara zelenila oko Valamarovih objekata. Ističe se i stopa recikliranja otpada veća od prosjeka EU-a, zatim niski intenzitet crpljenja vode te izbacivanje jednokratne plastike iz uporabe. 

Među ciljevima koji se odnose na društvo, ističe se zapošljavanje i zadržavanje domaćih zaposlenika te visok udio domaće proizvodnje i lokalnih proizvoda u segmentu hrane i pića od 80 posto. Valamar će do 2025. godine uložiti 50 milijuna eura u odredišta i društveni učinak. 

U dijelu upravljanja izdvojeni su ciljevi 80 posto nabave od odgovornih dobavljača te 100 posto objekata s certifikatima održivosti, priopćeno je iz turističke tvrtke.

 

Energetska učinkovitost 

"Valamar strategija održivosti ima jasne, mjerljive i ambiciozne planove i ciljeve koje namjeravamo postići do 2025. godine. Kao lider u korištenju obnovljivih izvora u Europi, Valamar može postići ugljičnu neutralnost u iduće tri godine i postati primjer održivog poslovanja u turizmu na Sredozemlju. Strateška ulaganja u održivost iznosit će oko 50 milijuna eura s fokusom na razvoj ljudskih resursa u turizmu, destinacije, turističku infrastrukturu, održive i lokalne dobavljače, projekte kružnog gospodarstva i zaštitu bioraznolikosti", izjavila je Ivana Budin Arhanić, članica Uprave Valamar Riviere. 

Održivost je i do sada bila jedan od strateških prioriteta Valamar Grupe. Od 2015. godine Valamar je smanjio svoj ugljični otisak za 70 posto te u programe održivosti i društvenog razvoja uložio 65 milijuna eura s naglaskom na ulaganja u obnovljive izvore i energetsku učinkovitost, turističku infrastrukturu, kao i brojne programe za zaposlenike, društvo i podršku zajednici. 

Inače, Valamar je prva turistička kompanija u Hrvatskoj koja je integrirala održivi razvoj u upravljanje poslovanjem i razvojem te objavila ciljeve održivosti prema ESG okviru do 2025. godine.

TAGOVI