Njemačke autoceste i dalje bez ograničenja brzine

Autor: B.O. Objavljeno: 04.07.2022. 🕜 10:15 Lokacija: Hamburg (Njemačka)

Stručnjaci kažu da bi ograničenje brzine od 130 km/h sat značajno smanjilo emisiju ugljika

Njemački kancelar Olaf Scholz odbacio je mogućnost uvođenja ograničenja brzine na autocestama u zemlji kako bi se uhvatilo u koštac s energetskom i klimatskom krizom - kontroverznom temom u toj državi u kojoj se nalazi najveća europska automobilska industrija

"Ova se vlada nije složila oko toga i zato (ograničenje, op.a.) ne dolazi", rekao je Scholz u nedjelju na javnoj televiziji ARD, u razgovoru s građanima. 

Njemačka je poznata po svojim autocestama na kojima nema ograničenja brzine. Stručnjaci kažu da bi ograničenje brzine od 130 kilometara na sat značajno smanjilo emisiju ugljika u toj zemlji, kao i da bi primjetno smanjilo ovisnost o uvozu ruske energije. 

Upitan tijekom razgovora hoće li vlada podržati potrošače ili dobavljače u slučaju eksplozivnog rasta cijena plina zbog smanjenja isporuke iz Rusije, kancelar je rekao da je važno "biti aktivan u oba područja", javlja njemačka novinska agencija dpa. 

Njemačka je već davala državne kredite komunalnim tvrtkama, rekao je Scholz, što je pridonijelo tome da "cijene još nisu stigle do potrošača".

 

Najveći izazov 

Scholz je istaknuo kako je zapravo jako zabrinut zbog poskupljenja energenata "jer se građani moraju nositi sa svojim životima, a ako račun za grijanje odjednom poraste za nekoliko stotina eura, onda je to iznos s kojim se mnogi ljudi baš i ne mogu nositi", rekao je. 

Međutim, kancelar je oklijevao govoriti o daljnjim konkretnim mjerama za potporu kućanstvima s niskim primanjima, rekavši da je paket mjera pomoći vrijedan 30 milijardi eura tek uveden. Budući da mnoge mjere još nisu ni stupile na snagu, ovo nije vrijeme za raspravu o daljnjim koracima "po mom uvjerenju", rekao je. 

Sljedeća godina bit će "najveći izazov", rekao je. "Za ovu godinu, gotovo svi koji su radili računicu kažu kako smo za niža i srednja primanja apsorbirali približno 90 posto povećanja cijena kroz mnoge mjere koje smo poduzeli", dodao je.

TAGOVI