Sadrže li proizvodi koje koristite za zdravlje opasne kemikalije?

Autor: N.D. Objavljeno: 04.07.2022. 🕜 12:00 Lokacija: Zagreb

Mnogi proizvodi na tržištu i dalje sadrže za zdravlje posebno zabrinjavajuće tvari

Opsežna analiza proizvoda za plažu, vrtne opreme i alata, kupljenih diljem Europe, pokazala je da mnogi od njih još uvijek sadrže kemikalije koje su štetne za ljude i/ili okoliš, priopćila je Zelena akcija. Neki od analiziranih predmeta sadrže tolike količine štetnih kemikalija da se na europskom tržištu ni ne smiju prodavati. Ukupno, u 13 država Europske unije, uključujući Hrvatsku, nasumično je kupljeno 120 proizvoda. Ti proizvodi poslani su u neovisni i akreditirani laboratorij gdje su testirani na prisustvo tvari koje su, u skladu s EU uredbom REACH, proglašene posebno zabrinjavajućim tvarima (PZT). 

Te tvari mogu ostaviti različite negativne posljedice na ljudsko zdravlje ili okoliš. Primjerice, mogu uzrokovati rak, oštetiti DNA, ometati normalan rad hormonskog sustava ili nakupljati se u okolišu. Gotovo trećina analiziranih proizvoda sadržavala je bar jedan PZT, a 10 posto proizvoda sadržavalo je PZT-e u masenom udjelu većem od graničnih 0,1 posto. Nekoliko proizvoda sadržavalo je aditive (plastifikatore) čija je upotreba u robi široke potrošnje ograničena u srpnju 2020. jer djeluju negativno na ljudski hormonski sustav. Te tvari mogu biti toksične za reprodukciju već pri vrlo niskim koncentracijama. 

Plastifikatori opasni za zdravlje

Unatoč tome, ti plastifikatori pronađeni su u proizvodima u masenim udjelima do čak 23 posto, što znači da se jedna četvrtina mase odnosila upravo na te aditive. Ove visoke koncentracije plastifikatora pronađene su primjerice u vrtlarskim rukavicama, ali i dječjoj pregači za slikanje. Nažalost, prisustvo mnogih tvari, koje su kategorizirane kao posebno zabrinjavajuće, još je uvijek dopušteno u robi široke potrošnje, čak u visokim koncentracijama. Međutim, svi u dobavnom lancu o tome moraju biti obaviješteni na zahtjev, a to pravo imaju i potrošači. Dakle, svaki potrošač može zatražiti informacije o prisustvu PZT-a u svakom proizvodu od svake tvrtke. Ako je bilo koji PZT prisutan u proizvodu u masenom udjelu većem od 0,1 posto, proizvođač, uvoznik ili trgovac je dužan tu informaciju pružiti potrošaču, sukladno uredbi REACH

Rezultati ove analize pokazali su da mnogi proizvodi na europskom tržištu još uvijek sadrže PZT-e. U odnosu na ranije analize, proizvođači i trgovci postali su svjesniji prisustva PZT-a u svojim proizvodima i ugroze koju te kemikalije predstavljaju. Međutim, mnogi toga još uvijek nisu svjesni i uopće ne odgovaraju na upite potrošača. Dostatan odgovor o prisustvu PZT-a u svojim proizvodima pružilo je tek 40 posto dobavljača, a njih 20 posto nije odgovorilo na upite čak ni nakon što su im poslani podsjetnici. 

Aplikacija za mobilne telefone

Analiza je napravljena u sklopu EU projekta LIFE AskREACH kojeg Zelena akcija provodi od rujna 2017. U okviru projekta je razvijena i aplikacija Scan4Chem koja omogućuje potrošačima da skeniranjem barkodova mobitelom na lak način šalju upite na koje je dobavljač zakonski obvezan odgovoriti. Za proizvode, o kojima su podatke dobavljači već ranije unijeli u bazu povezanu s aplikacijom, potrošači će odgovore dobiti odmah. Osim strožih propisa, samo opetovani zahtjevi potrošača mogu potaknuti tvrtke da počnu odgovorno postupati i da zamijene štetne tvari u svojim proizvodima. Aplikacija je dostupna za Android i iOS uređaje te kao web aplikacija.

TAGOVI