Holcim kreće u važan dekarbonizacijski i okolišno bitan projekt

Autor: N.D. Objavljeno: 07.07.2022. 🕜 09:06 Lokacija: Koromačno

Energetski učinkovitija oporaba goriva iz otpada gotovo će u potpunosti zamijeniti ugljen

U sklopu europskog Zelenog plana, zakonodavnog okvira dekarbonizacije EU do 2050. godine, Holcimova tvornica cementa u Koromačnu pokrenula je projekt rekonstrukcije postrojenja s ciljem smanjenja emisija ugljičnog dioksida kroz povećanje energetske oporabe otpada. Rekonstrukcija postrojenja tvornice podrazumijeva izgradnju pretkalcinatora, novog zatvorenog prostora za smještaj goriva iz otpada za tri dana rada i zatvoreni transportni sustav za doziranje u peć te sustav za izuzimanje klorida, objavila je tvrtka na svojim stranicama. 

Novi sustav omogućit će gotovo dvostruko veću energetsku oporabu otpada, koja će za razliku od dosadašnjih 55% iznositi 92% te gotovo u potpunosti zamijeniti ugljen za dobivanju energije. Energetskom oporabom otpada ukinut će se upotreba 37.000 tona ugljena i smanjiti emisije ugljičnog dioksida za 46.000 tona na godišnjoj razini. 

Bez ugljena nakon 2030.

 „Ovaj projekt pretposljednji je korak do potpunog ukidanja korištenja ugljena, što se planira postići do 2030. godine, a već sad ćemo osigurati sve uvjete za efikasnu oporabu otpada iz obližnjih centara za gospodarenje otpadom i tako otvoriti vrata ka postizanju kružne ekonomije, što znatno može smanjiti troškove uvoza i izvoza otpada iz drugih država kao što je trenutačna praksa“, zaključila je Virna Višković Agušaj, predsjednica Uprave Holcima u Hrvatskoj.

Izgled tvornice nakon projekta neće se puno promijeniti, vrste otpada će ostati iste kao što se koriste u posljednjih 15 godina, a novi prostor za privremeni smještaj goriva iz otpada će imati sustav ventilacije kojim se zrak ne ispušta u okoliš nego se vraća natrag u proces proizvodnje i samim time ne stvara neugodne mirise, a svi novoizgrađeni dijelovi postrojenja bit će opremljeni zvučnom izolacijom kako bi njihova buka bila 5 dB(A) ispod zakonskog limita. 

Izračuni Studije o utjecaju na okoliš pokazuju da će sve emisije i dalje biti značajno ispod dozvoljenih graničnih vrijednosti i da će zrak ostati prve kategorije. Studija će biti javno objavljena u digitalnom i fizičkom obliku po otvaranju javne rasprave koja će trajati od 18.7. do 16.8. 2022.

TAGOVI