Bez viška na tanjuru do manje biootpada

Autor: B.O. Objavljeno: 11.07.2022. 🕜 08:13 Lokacija: Pula

Gosti sve više traže hotele koji primjenjuju zeleno poslovanje

U Puli je koncem proteklog tjedna obilježen završetak pilot-projekta Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) 'Smanji otpad od hrane, kuhaj za svoje goste'. 

Pritom su predstavljeni postignuti rezultati od kojih i priručnik za hotele kao vrijedan alat za smanjenje količine otpada od hrane. 

Pilot-projekt je prošle godine pokrenuo FZOEU u suradnji s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja (MINGOR) te Ministarstvom turizma i sporta. Njegov glavni cilj je bio provođenje radnih metoda u hotelskim kuhinjama zahvaljujući kojima bi se smanjio biootpad, tj. otpad od hrane. Pokrenut je u dva hotela u Hrvatskoj – u Puli i Osijeku, a naknadno se projektu priključio i hotel Terme Sveti Martin na Muri. 

Rezultati provedenih metoda u hotelima ukazali su na značajne uštede, javlja FZOEU.

 

Financijske uštede 

"Završetkom ovog pilot-projekta i predstavljanjem dobivenih rezultata zapravo želimo osigurati nastavak aktivnosti smanjenja biootpada (otpada od hrane) i u brojnim drugim hotelima u Hrvatskoj, a s vremenom i ustanovama u kojima postoje velike kuhinje i potencijali za rezultate provedenih metoda. Hoteli diljem svijeta koji su proveli strategiju sprječavanja nastanka otpada od hrane smanjili su njegove količine kao i negativan utjecaj na okoliš te ostvarili velike financijske uštede. Isto to možemo i mi učiniti u našim hotelima", istaknula je načelnica Sektora za EU fondove Maja Feketić iz FZOEU-a. 

Voditeljica Službe za provedbu EU projekta i koordinatorica pilot projekta Vesna Cetin Krnjević pojasnila je kako sve više gostiju traži hotele koji primjenjuju zeleno poslovanje. 

Predstavila je rezultate pilot-projekta koji se temelje na provedenim mjerenjima i preporukama za osoblje hotela, ali i savjetima za motivaciju gostiju kako bi i oni dali svoj doprinos smanjenju otpada od hrane.

 

Postignuti rezultati

Letci i šatori s porukama za goste o uzimanju onoliko hrane na tanjur koliko se može pojesti, a da se pri tom ne želi ograničiti uživanje u raznovrsnoj hotelskoj hrani nastali su kao rezultat pilot-projekta s namjerom da se spriječi bacanje hrane koja kao višak ostaje na tanjuru. 

"U hotelu Park Plaza Histrija provedene su radionice za osoblje hotela, mjerenja količina otpada od hrane i predložene metode kojima smo uspjeli smanjiti količinu otpada od hrane za čak 20 posto", istaknula je. 

Direktor hotela Park Plaza Histria Tomislav Korošec iskazao je zadovoljstvo sudjelovanjem u projektu i postignutim rezultatima. "Bila nam je čast biti dio ovog pilot-projekta Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti kao prvi hotel na Jadranu s pristupom zelenog hotelskog poslovanja kroz smanjivanje otpada od hrane", rekao je, među ostalim, Korošec. 

Ravnatelj Zavoda za zaštitu okoliša i prirode MINGOR-a Aljoša Duplić ukazao je da turizam, odnosno povećan broj posjetitelja ostavlja značajan otisak u smislu stvaranja otpada, ali jedan dio od toga svakako čini otpad od hrane. 

"Reduciranjem otpada od hrane mogli bismo postići sjajne rezultate i imali bismo značajna smanjenja količine komunalnog otpada", izjavio je. 

 

Održivi turizam 

Novi trendovi u turizmu predstavljaju priliku kvalitativnog preoblikovanja hrvatske smještajne ponude radi očuvanja okoliša, privlačenja zahtjevnijih turista, ali i produljenja turističke sezone u Hrvatskoj. 

Tomu u prilog idu i ekološki certifikati koje je predstavila načelnica sektora u Ministarstvu turizma i sporta Jelena Šobat te pojasnila kako je Nacionalnim planom oporavka i otpornosti (NPOO) dio sredstava namijenjen za ekološke certifikate/EU Ecolabel, EMAS, ISO i ekvivalente. Također je ukazala na kriterije koje je potrebno zadovoljiti za dobivanje ekološkog certifikata i istaknula važnost provođenja aktivnosti održivog turizma. 

Trendovi i navike u konzumaciji hrane podložni su promjenama, posebice u ovo izazovno vrijeme, od nepredvidivosti do brojnih inovacija koje ukupnu sliku budućnosti čine u najmanju ruku neizvjesnom. Svemu treba dodati važnost usmjeravanja navika na smanjenje otpada od hrane jer se hrana u ogromnim količinama nepotrebno baca. 

"Navike ljudi, pa i one vezane uz bacanje hrane, složena su međuigra osobnih i okolišnih čimbenika. Tako se, primjerice, pokazalo da aktivnosti smanjenja nastanka otpada od hrane mogu imati nepovoljan učinak na aktualni problem pretilosti. Često se, upravo kako bismo spriječili bacanje hrane, prejedemo. Vrijedi i obrnuto, kada nastojimo jesti zdravije, hladnjake punimo svježom lako kvarljivom hranom koja se na kraju baci. Tu je potrebno pronaći ravnotežu. Drago mi je vidjeti da su hoteli uključeni u ovaj projekt to uzeli u obzir", poručila je magistrica nutricionizma Iva Dorić iz Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu. 

Rezultati ovog pilot-projekta jasno su pokazali da postoji potreba za provedbom daljnjih aktivnosti smanjenja otpada od hrane.

TAGOVI