Bitno je smanjiti količinu biootpada i u hotelima

Autor: B.O. Objavljeno: 16.03.2022. 🕜 08:40 Lokacija: Zagreb

U Zagrebu je predstavljen priručnik za hotele 'Smanji otpad od hrane, kuhaj za svoje goste'

U Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) u Zagrebu ovaj tjedan je predstavljen priručnik za hotele 'Smanji otpad od hrane, kuhaj za svoje goste' koji je nastao u okviru istoimenog pilot-projekta, usmjerenog na smanjenje količine biootpada, posebice otpada od hrane. 

Pilot-projekt je prošle godine pokrenuo Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) u suradnji s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja te Ministarstvom turizma i sporta. 

"Njegov glavni cilj je provođenje radnih metoda u hotelskim kuhinjama zahvaljujući kojima bi se smanjio otpad od hrane. Pokrenut je u dva hotela u Hrvatskoj – u Osijeku i Puli, a naknadno se projektu priključio i hotel Terme Sveti Martin na Muri u kojem se trenutno provode potrebna mjerenja", izvijestio je FZOEU

"Rezultati provedenih metoda u dva hotela pokazuju kako je riječ o značajnim uštedama, a to nas jako veseli i nestrpljivo čekamo i prve rezultate iz Termi Sveti Martin, čije mjerenje je upravo u tijeku. Nadamo se da će nam se nakon današnje prezentacije pridružiti i brojni drugi hoteli, a s vremenom i druge ustanove u kojima postoje velike kuhinje, odnosno veliki potencijali za smanjenje otpada od hrane", izjavila je voditeljica Službe za provedbu projekta EU-a i koordinatorica pilot-projekta Vesna Cetin Krnjević iz FZOEU-a predstavljajući rezultate dva mjerenja količine otpada u hotelima Osijek i Park Plaza Histria u Puli.

 

Metodologija mjerenja 

Aljoša Duplić, ravnatelj Zavoda za zaštitu okoliša i prirode u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, kazao je kako turizam, odnosno povećan broj posjetitelja ostavlja značajan trag u stvaranju otpada. A jedan dio od toga svakako čini otpad od hrane

"Reduciranjem otpada od hrane mogli bismo postići sjajne rezultate i imali bismo značajna smanjenja količine komunalnog otpada", napomenuo je. 

Sudionicima je tijekom prezentacije najavljeno kako će FZOEU u svibnju objaviti Javni poziv kojim će se sufinancirati nabava uređaja za sprječavanje nastanka biootpada (otpada od hrane) u hotelima. 

Predstavljen priručnik za hotele je pak vrijedan alat u kojem su na sažet način predložene aktivnosti smanjenja količine biootpada, objašnjena je metodologija mjerenja količine otpada i izračun financijskog troška povezanog s otpadom od hrane. 

Jelena Šobat, načelnica Sektora za posebne oblike turizma i analitiku, inovacije i održivi razvoj u Ministarstvu turizma i sporta, istaknula je kako je najvažnije provedbom ovog projekta utjecati na stanje svijesti, kako hotelskih gostiju, tako i osoblja hotela jer su svi oni dionici ovog projekta bez čijeg doprinosa ne bi bilo moguće ostvariti ciljeve smanjenja otpada od hrane, odnosno u konačnici smanjenja biorazgradivog otpada koji se odlaže na odlagalištima.

TAGOVI