Dinara back to LIFE na karti uspješnih projekata

Autor: B.O. Objavljeno: 07.07.2022. 🕜 09:36 Lokacija: Zagreb

EK je Dinaru back to LIFE uvrstila među 19 uspješnih projekata obnove prirode

Projekt Dinara back to LIFE Europska komisija je uvrstila među 19 uspješnih projekata obnove prirode iz Europske unije, prilikom predstavljanja prijedloga Propisa o restauraciji prirode, priopćila je Udruga Biom, koja vodi taj projekt. 

Europska komisija je, uz svoj prijedlog Propisa o restauraciji prirode objavila kartu uspješnih projekata obnove prirode iz Europske unije te je projekt Dinara back to LIFE izdvojila kao jedan od 19 uspješnih iz cijele EU, kažu u udruzi Biom koja projekt vodi s projektnim partnerima: Hrvatskim šumama, Agronomski fakultetom Sveučilišta u Zagrebu i Lokalnom akcijskom grupom Cetinske krajine. 

Njihov se projekt, kažu, tako našao među malobrojnim projektima izdvojenim na karti primjera uspješnih projekata restauracije prirode u EU-u te je jedini izdvojeni projekt iz Hrvatske. 

Jedan od ciljeva prijedloga Propisa o restauraciji prirode je obnova suhih travnjaka te je u tom kontekstu Dinara back to LIFE izdvojen kao primjer uspjeha u obnovi prirode i bioraznolikosti, kroz podršku razvoju ekstenzivnog stočarstva u krškim dinarskim planinama, javlja Hina.

 

Projektno stado 

Cilj projekta je restauracija travnjaka na Dinari kako bi se povećalo stanište za tri ciljne vrste ptica - ćukavicu, kratkoprstu ševu i vrtnu strnadicu. 

U dosadašnjem dijelu projekta ručnim uklanjanjem u povoljno stanje dovedeno je 47,6 hektara travnjaka, kontroliranim paljenjem na sedam hektara uspješno je testirana i ova restauracijska metoda, te je oformljeno 'projektno stado' koje će održavati restaurirane travnjake, istaknuli su u Udruzi Biom. 

Prijedlog Propisa o restauraciji prirode Europske komisije prvi je sveobuhvatni zakon koji se odnosi na gotovo cijeli kontinent, ključni je element Strategije bioraznolikosti Europske unije te poziva na obvezujuće ciljeve za obnovu ugroženih ekosustava

Prijedlog Propisa predviđa, među ostalim, poboljšanje i ponovno oformljavanje staništa važnih za biološku raznolikost u velikim razmjerima te povratak divljih vrsta kroz poboljšanje stanja staništa i njihovog povećanja.

TAGOVI