Pokrivanje Hrvatske radarskim mjerenjima

Autor: B.O. Objavljeno: 05.07.2022. 🕜 08:40 Lokacija: Zagreb

Završeni su građevinski radovi na četiri meteorološka radarska centra

Na lokacijama meteoroloških radarskih centara (MRC) Gradište (Vukovarsko-srijemska županija), Bilogora (Bjelovarsko-bilogorska županija), Debeljak (Zadarska županija) i Goli (Istarska županija) završeni su svi ugovoreni građevinski radovi i postavljena oprema je u funkciji. Radarska mjerenja dostupna su na mrežnim stranicama Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ). 

U sljedećem razdoblju očekuje se završetak građevinskih radova te postavljanje radarske antene i kupole na lokacijama MRC Uljenje (poluotok Pelješac) i MRC Puntijarka (Medvednica) čime će se ostvariti pokrivanje cjelokupnog područja Republike Hrvatske radarskim mjerenjima. 

Građevinski radovi i postavljanje novih meteoroloških radara na navedenim lokacijama rezultat su strateškog Projekta modernizacije meteorološko motriteljske mreže u RH – METMONIC kojeg provodi DHMZ.

 

Inovativni alati 

Suvremene metode meteoroloških predviđanja i izrade modela danas su nezamislive bez kvalitetnih radarskih podataka. Korištenjem radarskih podataka dobivenih novim uređajima (WRM200 C-band Doppler dvojno polarizacijskih radara) omogućit će se daljnji razvoj inovativnih alata, javlja DHMZ

Uvrštavanje radarskih mjerenja novih uređaja u analitičke i prognostičke modele omogućit će poboljšanje kratkoročnih vremenskih prognoza

Projekt METMONIC se provodi uz podršku Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. 

Ukupna procijenjena vrijednost tog projekta je približno 343,9 milijuna kuna, od čega 85 posto financira Europska unija sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, a 15 posto Republika Hrvatska kroz Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

TAGOVI