FZOEU se uključuje u zbrinjavanje baliranog otpada

Autor: B.O. Objavljeno: 07.07.2022. 🕜 08:02 Lokacija: Varaždin

Rješavanje ekološke crne točke u Varaždinu

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) podržat će projekt zbrinjavanja bala u Varaždinu s 40 posto sredstava, odnosno 76 milijuna kuna, potvrđeno je na sastanku i konferenciji za medije koja je održana jučer u tom gradu. 

"Prošlo je 17 godina od kada su bale u Brezju, od kada je tamo gotovo 100 tisuća tona baliranog otpada i jedna je to od najvećih ekoloških crnih točaka u Hrvatskoj. Sada je na nama, na Gradu Varaždinu, da provedemo postupak javne nabave", istaknuo je gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj, napomenuvši kako je taj grad već pripremio ponude od banaka. 

"Vrijeme je da se varaždinske bale riješe", dodao je, javlja FZOEU.

 

Javna nabava 

"Projekt je dobio pozitivna mišljenja i suglasnosti resornih ministarstava, čime su se stekli uvjeti da ga podržimo s 40 posto sufinanciranja, sukladno Pravilniku o uvjetima i načinu sufinanciranja takvih projekata za jedinice lokalne samouprave. Za projekt zbrinjavanja 95,8 tona, odnosno 125 tisuća komada bala, vrijedan 190 milijuna kuna, Fond će osigurati do 76 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Država i svi smo svjesni činjenice da je to ogroman zalogaj za Grad Varaždin, kako ekološki tako i financijski, i jasno nam je da se bez pomoći države ne može riješiti. Nakon provedene javne nabave, onaj tko dobije posao, dat će svoj prijedlog rješenja deponiranja i ekološkog zbrinjavanja bala", izjavila je Alenka Košiša Čičin-Šain, v. d. direktorica FZOEU-a. 

Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja (MINGOR) i predsjednik Upravnog odbora FZOEU-a Mario Šiljeg je naglasio kako ne postoje prepreke što se tiče okolišnog dijela programa sanacije.  

"Imali smo elaborat, postupak procjene utjecaja na okoliš, sanacijski program. U ožujku ove godine, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, odnosno nadležna Uprava za procjenu utjecaja na okoliš, dala je pozitivno mišljenje na program sanacije, tj. da su mjere koje su navedene u programu sanacije u skladu sa Zakonom o gospodarenjem otpadom. Loptica je sad na Gradu Varaždinu koji treba provesti ovaj proces do kraja. Ministarstvo, Fond i država osigurat će 40 posto bespovratnih sredstava za provođenja ovog projekta i bitno je naglasiti da svi akteri na političkoj sceni u Varaždinskoj županiji, od župana, gradonačelnika i koalicijskih partnera pušu u isti rog i svi želimo što prije da se ovaj proces dovrši do kraja", napomenuo je.

TAGOVI