Varaždin: potpora u rješavanju problema bala

Autor: B.O. Objavljeno: 28.04.2022. 🕜 09:39 Lokacija: Varaždin

Želimo postati zeleni grad, kaže varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) Siniša Kukić jučer je u pratnji suradnika održao radni sastanak s varaždinskim gradonačelnikom Nevenom Bosiljem i njegovim zamjenikom Miroslavom Markovićem

"Na poziv gradonačelnika Bosilja održali smo iznimno uspješan sastanak i prošli kroz svu problematiku suradnje, uključujući neizostavnu i najvažniju točku, a to je zbrinjavanje otpada s lokacije Brezje. Gradonačelnik i njegov tim su sve izuzetno dobro realizirali i doveli na najveću razinu dosad. Mi iz Fonda i Ministarstva gospodarstva smo zaista zainteresirani završiti problem baliranog otpada koji nije problem samo za Varaždin, nego i za cijelu Hrvatsku" rekao je Kukić, najavivši kako bi Fond sanaciju trebao sufinancirati s 40 posto.

 

Opremanje sortirnice 

Prilikom sastanka potpisana su i tri ugovora o sufinanciranju projekata u Varaždinu, izvijestio je FZOEU. Vrijednost tih ugovora je veća od 1,2 milijuna kuna. 

Riječ je o projektima provedbe sustava za praćenje jačine buke i kvalitete zraka, uvođenje pametnog prometnog rješenja za inteligentno upravljanje javnim parkirališnim površinama te osiguranje dodatnih sredstava za izgradnju i opremanje sortirnice

"Imali smo izrazito konstruktivan sastanak, uz tri projekta za koja smo danas potpisali ugovore, tu je i ugovor za nabavku električnih vozila za naše komunalne redare. Želimo postati zeleni grad, a kako bismo to postali, moramo kvalitetno surađivati s Fondom. Do kraja godine zato pripremamo još na desetke projekata, zbog čega nam je izuzetno dragocjena informacija o tome kada će se raspisivati pojedini natječaji", istaknuo je gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj, koji je direktoru Fonda predao i Zahtjev za sufinanciranje sanacije odlagališta u Brezju.

"Očekujemo da bi nam Fond uskoro mogao dati načelnu suglasnost kako bismo mogli provesti javnu nabavu, a prije potpisivanja ugovora ćemo svakako morati dobiti suglasnost od Upravnog odbora Fonda i Vlade s obzirom na to da se radi o velikom iznosu koji mora odobriti Vlada" rekao je.

TAGOVI