Pametni spremnik otpada u Slavonskom Brodu

Autor: B.O. Objavljeno: 26.04.2022. 🕜 14:39 Lokacija: Slavonski Brod

Integrirana preša povećava kapacitet unutarnje kante i do 10 puta

Povodom Dana planeta Zemlje, koji se diljem svijeta obilježavao koncem proteklog tjedna, na Trgu Ivane Brlić-Mažuranić u Slavonskom Brodu postavljen je pametni spremnik za otpad

Riječ je o spremniku koji sadrži integriranu prešu koja povećava kapacitet unutarnje kante i do 10 puta. Unutarnja kanta je nepropusna i njezin kapacitet je 120 litara, a ladica za ubacivanje otpada ima poklopac koji sprječava pristup preši i otpadu te, sukladno tomu onemogućava nezakonito odlaganje otpada većih dimenzija iz kućanstva.

"Pametan spremnik za otpad posjeduje integrirani solarni modul za prikupljanje energije u bateriju i LED pokazatelj popunjenosti", izvijestio je Grad Slavonski Brod.

 

Sunčeva energija 

Prednosti novog pametnog spremnika su višestruke jer ne postoji mogućnost da životinje ili vjetar razbacuju otpad, kao ni širenja neugodnih mirisa. 

K tomu, smanjuje se učestalost pražnjenja spremnika, a samim time i smanjenje operativnih troškova i do 80 posto, pri čemu treba istaknuti da spremnik radi uz pomoć Sunčeve energije zbog čega nije potrebno ni vanjsko napajanje iz javne mreže. 

Novi pametni spremnik za otpad je pilot-projekt zahvaljujući kojemu se pridonosi očuvanju okoliša te se time, posljedično, povećava i kvaliteta života.

TAGOVI