I Zagreb u misiji za gradove

Autor: B.O. Objavljeno: 28.04.2022. 🕜 15:08 Lokacija: Bruxelles (Belgija)

Za misiju za gradove izdvojit će se 360 milijuna eura iz programa Obzor Europa

Europska komisija je danas objavila kojih će 100 gradova u Europskoj uniji sudjelovati u misiji EU-a za 100 klimatski neutralnih i pametnih gradova do 2030., odnosno u tzv. misiji za gradove. U tih 100 gradova, među kojima se nalazi i Zagreb, zastupljeno je svih 27 članica EU-a, a njih 12 njih nalazi se u zemljama koje su pridružene ili bi se mogle pridružiti Obzoru Europa, programu EU-a za istraživanja i inovacije (2021. – 2027.). 

U gradskim područjima živi 75 posto građana EU-a. Na ta područja otpada više od 65 posto potrošnje energije u svijetu, a time i više od 70 posto emisija CO2. Stoga je važno da gradovi budu ekosustavi za eksperimentiranje i inovacije kako bi pomogli svima drugima u njihovoj tranziciji da do 2050. postanu klimatski neutralni, priopćila je EK. 

"Zelena tranzicija zahvaća cijelu Europu. Međutim, uvijek su potrebni predvodnici koji si svojevoljno postavljaju još veće ciljeve. Ovi nam gradovi pokazuju put prema zdravijoj budućnosti, i u tome ćemo ih podupirati! Započnimo s radom već danas", izjavila je predsjednica EK-a Ursula von der Leyen.

 

Čista mobilnost 

Za misiju za gradove izdvojit će se 360 milijuna eura iz programa Obzor Europa za razdoblje 2022. – 2023. kako bi se zacrtale potrebne inovacije za postizanje klimatske neutralnosti do 2030. Istraživačke i inovacijske mjere bit će usmjerene na čistu mobilnost, energetsku učinkovitost i zeleno urbanističko planiranje te će ponuditi mogućnost pokretanja zajedničkih inicijativa i jačanja suradnje u sinergiji s drugim programima EU-a. 

Koristi za gradove uključuju prilagođene savjete i pomoć dostupne na posebnoj platformi koja će se pokrenuti u okviru projekta NetZeroCities, dodatna financijska sredstva i mogućnosti financiranja te pridruživanja velikim inovacijskim aktivnostima i pilot-projektima. 

Misija usto otvara prilike za umrežavanje i razmjenu primjera dobre prakse među gradovima, a potiče se i uključivanje građana.

 

Ulagački planovi 

Komisija će pozvati 100 odabranih gradova da izrade klimatske ugovore za gradove, koji će uključivati opći plan za postizanje klimatske neutralnosti u svim sektorima, primjerice energetici, zgradarstvu, gospodarenju otpadom i prometom, te povezane planove ulaganja. U tom će procesu sudjelovati građani, istraživačke organizacije i privatni sektor. 

Jasne i vidljive obveze koje su gradovi preuzeli u klimatskim ugovorima za gradove omogućit će im da surađuju s EU-om, nacionalnim i regionalnim tijelima te, najvažnije, s vlastitim građanima kako bi ostvarili taj ambiciozan cilj. 

Nadalje, s obzirom na golemi interes 377 gradova za pridruživanje misiji, Komisija pruža potporu i gradovima koji nisu odabrani, među ostalim, putem platforme za misiju i mogućnosti financiranja u okviru programa rada misije za gradove u sklopu programa Obzor Europa.

 

Manji računi 

"Gradovi su nezaobilazni u borbi protiv klimatske krize. Bilo da je riječ o ozelenjivanju gradskih prostora, rješavanju problema onečišćenja zraka, smanjenju potrošnje energije u zgradama ili promicanju rješenja za čistu mobilnost, gradovi su često središte promjena koje su Europi potrebne za uspjeh u prelasku na klimatsku neutralnost", istaknuo je izvršni potpredsjednik Frans Timmermans, zadužen za Europski zeleni plan.

"Moramo ubrzati prelazak Europe na klimatsku neutralnost, okončati svoju ovisnost o fosilnim gorivima i realizirati koristi kao što su čišći zrak i manji računi za energiju za naše građane. Izvrsno je što u tome sudjeluje toliko gradova. Njihove ambicije možemo poduprijeti iz proračuna EU-a za istraživanje i inovacije. Misija za gradove ima potencijal da znatno pridonese našem zelenom planu i tome da Europa do 2050. postane klimatski neutralan kontinent", napomenula je izvršna potpredsjednica Margrethe Vestager, zadužena za Europu spremnu za digitalno doba. 

"Misije u okviru programa Obzor Europa imaju velik potencijal za ostvarivanje ciljeva Europskog zelenog plana, uključujući europsku energetsku sigurnost. Odabrani gradovi prvi su korak u tom smjeru i zauzimaju široko zemljopisno područje. Želimo da konkretne koristi od inovacija osjete sve naše regije i građani, čime se usto jača položaj velikih i malih gradova različitih razina iskustva i kapaciteta. Pozivam sve gradove da uključe sve dionike i surađuju s njima, uključujući, naravno, građane i građanke, kako bismo zajedno postigli svoje ambiciozne ciljeve", kazala je povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel.

 

Nulta stopa onečišćenja 

"U nastojanju da do 2030. postanu pametni i klimatski neutralni, danas najavljenih 100 gradova u EU-u bit će prirodne 'ispitne platforme' za inovativna integrirana rješenja za mnoge današnje probleme, uključujući gradsku mobilnost. Oslanjajući se na naš novi okvir za gradsku mobilnost, ti gradovi raspolažu alatima za zdravu i održivu međugradsku i gradsku mobilnost, primjerice, udvostručenjem željezničkog prometa velikih brzina i izgradnjom dodatne biciklističke infrastrukture u sljedećih 10 godina, ulaganjem u sigurne biciklističke staze i osiguravanjem povezanosti s ruralnim i prigradskim područjima kako bi osobama koje putuju na posao pružale mogućnosti održive mobilnosti", naglasila je povjerenica za promet Adina Vălean

Na koncu, povjerenik za okoliš, oceane i ribarstvo Virginijus Sinkevičius rekao je kako će misija za klimatski neutralne i pametne gradove pomoći pri ostvarenju preuzetih obveza nulte stope onečišćenja, očuvanja bioraznolikosti i poticanja kružnog gospodarstva

"Mnogi od odabranih gradova već su se na ekološkom planu dokazali u inicijativama Zelene prijestolnice, Zelenog lista i Zelenog grada, i to rješavanjem problema onečišćenja zraka, buke i otpada. Ambicije tih gradova u pogledu klime i inovacija, kao i šire financiranje istraživanja u okviru misije, pridonijet će zelenijem, čišćem i zdravijem životu u gradovima za europske građane", zaključio je.

TAGOVI