Končarevi transformatori od sada s ekološkim rješenjima

Autor: B.L. Objavljeno: 02.05.2022. 🕜 09:41 Lokacija: Stockholm (Švedska)

Dovršena su ispitivanja svojstava nove izolacijske tekućine na biološkoj osnovi

Končar se okreće primjeni ekoloških rješenja u svojim proizvodima. Tako je nedavno u tvrtki Končar - Mjerni transformatori (Končar MJT) uspješno završen niz ispitivanja transformatora koji koriste izolacijske tekućine na biološkoj osnovi. Riječ je o rješenju koje je razvila švedska petrokemijska industrija Nynas. "Ispitani uređaji dio su naše nove linije proizvoda 'GREEN LINE' koja uključuje mjerne transformatore koji koriste najsuvremenije dielektrične tekućine sa smanjenim utjecajem na okoliš, a namijenjene su za primjene u rasponu 72,5 - 800 kV," naglasio je tom prigodom Davor Baković, direktor Končar MJT-a.

Do sada su ispitani naponski i kombinirani mjerni transformatori za raspon napona 123 - 420 kV. Uređaji su uspješno zadovoljili stroge uvjete koji su uključili rutinska i tipska ispitivanja u skladu s normama serije IEC 61 869, nakon čega su uslijedila ispitivanja s višestrukim odsječcima ('multiple chopped'), ispitvanja vijeka trajanja i klimatska ispitivanja. Ti zahtjevi premašuju trenutačne standarde i smatraju se najboljom praksom kada je riječ o kvalificiranim izolacijskim sustavima papir-ulje. 

"Ispitivanja su potvrdila da primjena tekućine NYTRO® BIO 300X u Končarevim mjernim transformatorima osigurava izvanredna elektrotehnička svojstva koja su u svakom pogledu ekvivalentna uobičajenim mineralnim uljima," napomenuo je Igor Žiger, voditelj Tehničkog odjela Končar MJT-a, izvijestio je Nynas.


TAGOVI