Dijeljenje skladišnih kapaciteta u duhu solidarnosti

Autor: B.O. Objavljeno: 28.06.2022. 🕜 08:12 Lokacija: Luxembourg

Osigurat ćemo da plinsko skladište bude popunjeno do kraja listopada, kaže Davor Filipović

Vijeće za promet, telekomunikacije i energetiku jučer je u Luksemburgu usvojilo Uredbu o skladištenju plina

Tom uredbom želi se osigurati da se skladišni kapaciteti plina u Europskoj uniji popune prije zimske sezone i da se mogu podijeliti između članica u duhu solidarnosti, unatoč poremećajima na tržištu tog energenta. Ovo je važan korak u jačanju sigurnosti opskrbe energijom EU-a u kontekstu rata u Ukrajini. 

Na redovnom sastanku Vijeća, ali u formatu ministara zaduženih za energetiku, sudjelovao je i ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović

Ministri su na tom sastanku također usuglasili svoja zajednička stajališta o dva zakonska prijedloga koji se bave energetskim stajalištima klimatske tranzicije EU-a u okviru paketa Spremni za 55 - Direktivi o energetskoj učinkovitosti i Direktivi o obnovljivim izvorima energije, koje će pomoći u postizanju klimatskih ciljeva i smanjenju energetske ovisnosti o Rusiji. 

Ovim dogovorom se otvara put Vijeću za početak pregovora s Europskim parlamentom, javlja Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja (MINGOR).

 

Ažuriranje plana pripravnosti 

Zatim, u Luksemburgu su se razmijenila mišljenja i o energetskoj situaciji u Europi u kontekstu rata u Ukrajini. Ministri su održali političku raspravu o trenutnim zbivanjima u plinskom gospodarstvu i podijelili informacije o razini spremnosti svojih država za sljedeću zimu. 

Također su razgovarali o dodatnim i daljnjim radnjama koje treba predvidjeti koje bi bile korisne za jačanje razine pripremljenosti EU-a u tom sektoru. 

"Na našoj nacionalnoj razini osigurat ćemo da plinsko skladište bude popunjeno do kraja listopada ove godine s ciljem sprječavanja mogućih poremećaja u opskrbi plinom sljedeće zime. Na razini EU-a pozdravljamo to što Komisija prati situaciju i ažurira plan pripravnosti, jer nam to omogućava da pravilno odgovorimo na moguće izazove u slučaju nužde. Također, podržavamo dobrovoljnu platformu EU-a za nabavu plina. Ulaganje u hrvatski plinovodni sustav omogućit će značajno povećanje sigurnosti opskrbe u srednjem roku. Naši projekti su spremni, a planirano je povećanje kapaciteta LNG terminala na otoku Krku od 6,1 milijardu kubičnih metara. Time bi se osigurale nove količine plina za Sloveniju, Mađarsku te Bosnu i Hercegovinu", istaknuo je Filipović.

TAGOVI