Prijetnja obustave isporuke ruskog plina je realnija nego prije

Autor: N.D. Objavljeno: 24.06.2022. 🕜 08:44 Lokacija: Bruxelles (Belgija)

Plin koji stiže kopnenim putem iz Rusije tek je četvrtina onoga od prošle godine

Opskrba plinom u Europskoj uniji je "trenutno zajamčena", ali aktualna situacija se "mora shvatiti ozbiljno", objavila je Europska komisija. “Prema onom što smo iskomunicirali s vlastima zemalja članica, opskrba plinom u Njemačkoj, baš kao i ostatku EU, trenutno je zajamčena. Smanjenja isporuka ruskog plina se zasad mogu kompenzirati”, rekao je glasnogovornik Europske komisije za CNN. 

No, ova situacija mora se shvatiti ozbiljno”, dodao je. “Svjesni smo da bi se situacija mogla pogoršati. Devet zemalja članica aktiviralo je plan ranog upozorenja na situaciju s plinom jer Rusija koristi svoje zalihe plina kao oružje za ucjenu”, rekao je glasnogovornik. Reakcija je to na 40% smanjeni protok plinovodom Sjeverni tok 1, uslijed kašnjenja isporuke kompresora iz Kanade, zbog sankcija uvedenih Rusiji. Njemački ministar gospodarstva Robert Habeck izjavio je ovoga tjedna da iako se to sada još ne osjeća - Njemačka je već u plinskoj krizi, a budućnost će za njih biti "kvrgava", istaknuo je. Slično se može primijeniti i ona Francusku, Italiju i Austriju, koje su pogođene slabijim isporukama iz tog pravca.

Prijetnja prekida opskrbe

Prijetnja potpunim prekidom isporuke plina sad je stvarnija nego ikad ranije”, rekao je potpredsjednik Komisije Frans Timmermans. Ove će godine prema modeliranim podacima ICIS-a u Europu ući rekordne količine od 12,6 milijardi m3 plina iz trećih zemalja, u odnosu na 25 milijardi m3 koje su u prvih pola godine ušle na teritorij Europe iz Rusije. Kada bi došlo do prekida isporuke iz Rusije, europske zemlje bi bile primorane na smanjivanje isporuke plina počevši s industrijskim kupcima, nakon čega bi slijedila opskrba energetskog sektora (elektrane) i kućanstva. 

Potpuni prekid isporuke ruskog plina gurnuo bi Europu u energetsku krizu, rekao je Tom Marzec-Manser, voditelj plinske analitike u Independent Commodity Intelligence Services.

Četvrtina opskrbe

"Opskrbe plinom iz Rusije u ovom trenutku — to jest opskrbe plinovovodima — doslovno je četvrtina onoga što je bilo prije godinu dana. Dakle, količine su vrlo, vrlo male, i očito to izaziva zabrinutost. To znači obnovu skladišta, skladišta , pred nadolazeću zimu je mnogo teže", rekao je za VOA. Trenutačno su skladišta plina u Europi na 55% kapaciteta. EU je prošlog mjeseca objavila da ima za cilj doseći 80% kapaciteta do studenog.

"Sav LNG iz Amerike stigao u Europu i pomogao je u punjenju skladišta većom brzinom nego inače", rekao je Marzec-Manser.

Smanjenje protoka plinovodima iz Rusije izazvalo je sumnju u to može li se postići cilj EU za skladištenje. Plinovod Sjeverni tok 1 kojim se plin prenosi iz Rusije u Njemačku trebao bi biti zatvoren radi održavanja sljedeći mjesec. Analitičari kažu da će se od industrijskog i energetskog sektora također tražiti da smanje potrošnju, što izaziva bojazan da bi energetska kriza mogla Europu gurnuti u recesiju. Prelazak i ugljen i obnovljivi izvori energije jednostavno ne mogu nadoknaditi manjak plina. 

TAGOVI