Sporazumom po okolišnim zabrinutostima

Autor: B.O. Objavljeno: 28.06.2022. 🕜 08:49 Lokacija: Elmau (Njemačka)

Jačanje suradnje između SAD-a i EU-a na smanjenju emisija metana

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen odlučili su okolišne zabrinutosti riješiti sporazumom s SAD-om o opskrbi Europe ukapljenim prirodnim plinom (LNG) kako bi joj pomogli u odvikavanju od ruskih zaliha energije. 

"Svjesni utjecaja proizvodnje i potrošnje LNG-a na okoliš, Sjedinjene Američke Države i Europska komisija pojačat će svoju suradnju na smanjenju emisije metana", rekli su čelnici na marginama trodnevnog samita vodećih industrijskih demokracija skupine G7 u Alpama u južnoj Njemačkoj koji završava danas. 

SAD i EU najavili su sporazum u ožujku usred napora Bruxellesa da smanji svoju ovisnost o ruskom plinu za dvije trećine već ove godine, kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu. 

Europa mora primjetno ulagati u LNG postrojenja, a to bi moglo pridonijeti značajnom povećanju emisija stakleničkih plinova, uključujući i metan, izvijestila je njemačka novinska agencija dpa. 

Američka prodaja LNG-a EU-u bit će "usklađena s opsegom međunarodno prihvaćenog standarda mjerenja, izvješćivanja i verifikacije za emisije metana", rekli su Biden i von der Leyen.

TAGOVI