Obnovljene isporuke Sjevernim okom 1

Autor: N.D. Objavljeno: 21.07.2022. 🕜 08:31 Lokacija: Moskva (Rusija)

OMV je objavio da očekuje tek 50% dogovorenih količina plina

Ruski plin nastavio je teći najvećim plinovodom između Rusije i Njemačke u četvrtak nakon 10-dnevnog prekida, priopćio je operater, umanjujući zabrinutost da će se razdoblje održavanja produžiti. Na web stranici operatera Nord Stream AG, fizički protok rano jutros bio je na 21.388.236 kwh/h, od prethodne nule. Obnavljanje dotoka plina moglo bi potrajati nekoliko sati, rekao je glasnogovornik operatera za Reuters. 

Glasnogovornik austrijskog OMV-a rekao je da je Gazprom signalizirao da će u četvrtak isporučiti oko 50% dogovorenih količina plina, što je razina viđena prije zatvaranja. Plinovod transportira 55 milijardi kubičnih metara (bcm) plina godišnje ispod Baltičkog mora i nije bio u mreži od 11. srpnja zbog godišnjeg održavanja. Cijene plina na burzi TTF pozitivno su reagirale na dobre vijesti i cijena plina je od srijede kad je bila 180 EUR/MWh danas pala na 155 EUR/MWh. Ipak, cijene plina su znatno povišene otkad je Sjeverni tok u lipnju počeo s radom smanjenim kapacitetom. Prije toga kretale su se na oko 83 EUR/MWh. 

I predsjednik Vladimir Putin je nakon konferencije u Teheranu signalizirao da plinovod u kojem je Gazprom suvlasnik neće biti u stopostotnoj funkciji, zbog kašnjenja turbina koje su bile u Kanadi na remontu a nisu bile na vrijeme vraćene zbog sankcija. To nisu jedine turbine koje su "problematične", tako da treba očekivati nastavak smanjenog kapaciteta rada ovog plinovoda. 

TAGOVI