Gdje je zapela turbina za Sjeverni tok 1?!

Autor: N.D. Objavljeno: 22.07.2022. 🕜 12:29 Lokacija: Berlin (Njemačka)

Gazpromu se ne žuri oko turbine, papirologija je spora..

Već mjesec i pol dana, otkako je protok plinovodom Sjeverni tok drastično smanjen, informacije o famoznoj turbini Siemens Energya, koja je zbog sankcija zapela u Kanadi – cure na kapaljku. Čini se da političarima ne odgovara priča o tehničkim razlozima za smanjeni protok, već uglavnom medijski forsiraju „Putinovu samovolju“, koju je on neki dan na konferenciji u Teheranu odbacio, kazavši da će Gazprom u skladu s ograničenim tehničkim mogućnostima, ispunjavati svoje ugovorne obaveze. No, evidentno je i da se Gazpromu baš ne žuri primiti opremu natrag i ugraditi je.

Frankfurter Allgemeine Zeitung piše da je turbina koja nedostaje za plinovod Sjeverni tok 1 "zaglavljena u Njemačkoj" nakon što je servisirana u Kanadi. Rusija još nije dala dopuštenje za daljnji transport u zemlju, rekle su dvije osobe upoznate s tim pitanjem. Turbinu, čiji odgođeni povratak znači da plinovodom može teći manje plina, prema ruskim informacijama, logistička tvrtka Challenge Group je 17. srpnja dopremila iz Montreala u Köln. Nejasno je kada bi turbina, dugačka oko dvanaest metara, mogla biti dopremljena u Rusiju. Moglo bi potrajati danima ili čak tjednima, rekli su upućeni FAZ-u. 

Čekat će se tjednima

U početku nije bilo moguće dobiti nikakvu izjavu iz Challenge Group. Ministarstvo gospodarstva odbilo je komentirati. Savezni ministar gospodarstva Robert Habeck rekao je u četvrtak, međutim, da je "kabala oko turbine iz Kanade" primjer politizacije tehničkih pitanja od strane Rusije. “Čovjek ponekad ima dojam da ih Rusija više ne želi primiti natrag”, rekao je političar Zelenih. 

Moskva do sada nije dostavila potrebne dokumente za uvoz turbine koju je izradio Siemens Energy, rekao je jedan od upućenih. Ruski energetski div Gazprom , čija podružnica Nord Stream AG posjeduje turbinu, kao razlog odgode navodi nedostatak dokumentacije. Siemens Energy je objasnio da je održavanje turbine, u normalnim okolnostima, apsolutno rutinska operacija. „Naravno da turbinu želimo prevesti natrag na mjesto njezine upotrebe što je prije moguće. Koliko dugo to traje nije u potpunosti u našoj sferi utjecaja.”, javlja DPA. Gazprom također isprva nije mogao komentirati. S Kanadom je dogovoren moratorij na sankcije rusiji, u trajanju od dvije godine, što pokriva servis čak šest turbina, objavili su kanadski mediji. Dakle, ovakve poteškoće će se nastaviti. 

TAGOVI