Elektroprivreda BiH ne može pomoći EPHZHB-u

Autor: B.L. Objavljeno: 27.07.2022. 🕜 09:57 Lokacija: Sarajevo (Bosna i Hercegovina)

Stanje obje elektroenergetske tvrtke u Federaciji BiH-a je teško

Najveća bosanskohercegovačka elektroenergetska tvrtka, Elektroprivreda BiH, ističe kako je odluka Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine koja je donesena potkraj 2021. godine i kojom se ograničava porast cijena električne energije u okviru tržišne opskrbe na 20% bila pogubna. Kako dokaz tome ističu to što se EPHZHB, druga po veličini elektroenergetska tvrtka na području Federacije BiH-a, nedavno obratio Vladi FBiH-a za pomoć zbog nedostatka električne energije, upitnosti opskrbe električnom energijom i prijedloga o zabrani izvoza električne energije s ciljem osiguravanja opskrbe električnom energijom potrošača na području FBiH-a.

Elektroprivreda BiH sada upozorava kako su te odluke Parlamenta FBiH bile štetne i kako mogu dovesti do urušavanja elektroenergetskog sustava na području FBiH-a i dovođenja obje elektroenergetske tvrtke u iznimno tešku situaciju, što potvrđuju problemi s kojima se sada suočava EPHZHB. Istodobno je Elektroprivreda BiH poduzela sve mjere kako ne bi došlo do ugrožavanja proizvodnje električne energije i opskrbe kupaca. Tvrtka će tako osigurati dovoljne količine električne energije za sve svoje kupce u predstojećem razdoblju, a osobito tijekom zime, kada se može očekivati značajno povećanje potrošnje. 

Isto tako, nakon što je provedena analiza mogućnosti Elektroprivrede BiH za isporuku energije sa snagom u rasponu od 30 MW h/h za razdoblje 1. kolovoza - 30. rujna 2022. godine, tvrtka je utvrdila kako ne može zadovoljiti zahtjevima EPHZHB-a zbog sljedećih razloga:
• tvrtka je trenutačno u vremenu ograničene pričuve u proizvodnim kapacitetima sa jednim termoenergetskim blokom snage 100 MW u pričuvi i u takvim  okolnostima u slučaju ispada nekog od blokova koji su u pogonu do uključenja u pogon bloka u pričuvi i nadomještanja proizvodnje tvrtka je primorana nedostatnu električnu energiju nabavljati na tržištu po ekstremno visokim cijenama, koje za havarijsku energiju u dnevnim satima iznose i 600 EUR/(MW h)
• tvrtka će u razdoblju kolovoz - rujan proizvodni proces provoditi u iznimno složenom režimu zbog okončanja remonta pojedinih blokova i potrebe njihove stabilizacije u radu, ali i početka remonta drugih termoenergetskih postrojenja 
• zbog visokih temperatura tvrtka provodi program proizvodnje s pogonom termoenergetskih blokova na snazi manjoj od najveće, kako bi operativna pričuva (tzv. snaga u rotaciji) bila povećana  
• u razdoblju kolovoz - rujan postoje vrlo stroga ograničenja prema vodnim dozvolama hidroelektrana, a otežavajuća okolnost je činjenica da je zbog loše hidrološke situacije razina akumulacijskoj jezera HE Jablanica za oko 1 m manja od planirane.

Uz sve to, strateški cilj tvrtke je konsolidiranje ugljena po svim asortimanima za osiguravanje dovoljnih količina, kojima će biti omogućen nesmetani rad termoelektrana i uredna i stabilna opskrba kupaca u predstojećoj zimskoj sezoni, ističe Elektroprivreda BiH. 

TAGOVI