EPCG poziva na racionalnu uporabu energije

Autor: B.L. Objavljeno: 27.07.2022. 🕜 09:37 Lokacija: Nikšić (Crna Gora)

Energetska situacija u Crnoj Gori je složena

Crnogorska elektroenergetska tvrtka EPCG upozorila je kako snažna energetska kriza praćena sve većim nedostatkom električne energije i vrtoglavim rastom cijena na tržištu, koje trenutačno dosežu i 510 EUR/(MW h) dodatno otežavaju ionako složenu energetsku situaciju u Crnoj Gori. Zbog toga se ističe kako je vrlo važno da se električna energija krajnje racionalno jer je to jedni način za izbjegavanje planskih obustava isporuka energije krajnjim kupcima iz kategorije kućanstava. Istodobno, EPCG upozorava da postoji ozbiljan rizik od toga da se potrebne količine električne energije neće moći nabaviti na tržištu, unatoč tome što postoji novac za takav uvoz.

Zbog svega toga EPCG poziva građane da odgovornim ponašanjem i racionalnom potrošnjom električne enegije doprinesu uspješnom rješavanju teške situacije u crnogorskoj elektroenergetici, što može ozbiljno utjecati na gospodarstvo cijele zemlje. Tvrtka također napominje kako poduzima sve mjere i radnje za izbjegavanje uvođenja restriktivnih mjera u potrošnju i porasta cijena električne energije za potrošače spojene na elektrodistribucijski sustav.

Naime, uprava EPCG-a je početkom srpnja donijela odluku kojom se utvrđuje popust na električnu energiju distributivnim kupcima za razdoblje od 1. srpnja - 30. rujna 2022. godine u rasponu 5 - 13% vrijednosti obračunate aktivne električne energije i mrežnih usluga.  Tom su odlukom, koja za osnovni cilj ima poticanje na štednju, obuhvaćeni su kupci iz kategorije kućanstva, članovi 'Zlatnog tima' (13%) i ostali redovni kupci (5%), koji mjesečno troše manje od 500 kW h električne energije, objavio je EPCG.


TAGOVI