EPBiH: veća proizvodnja, ali i potrošnja

Autor: B.O. Objavljeno: 13.07.2022. 🕜 13:13 Lokacija: Sarajevo (Bosna i Hercegovina)

EPBiH je, uloživši više od 385 milijuna kuna lani, među većim ulagačima u BiH

Na nedavno održanoj 73. redovnoj Skupštini Elektroprivrede BiH (EPBiH) usvojen je izvještaj o poslovanju te tvrtke za 2021. godinu. EPBiH je u 2021. proizvela 6.677 GW h električne energije, uz povećanje proizvodnje za sedam posto u odnosu na 2020. godinu. Također, potrošnja je povećana za 3,5 posto. 

Neto dobit je u promatranom razdoblju iznosila približno 47,3 milijuna kuna (12,3 milijuna KM). Sukladno donesenoj Odluci o raspodjeli dobiti, od ovog iznosa gotovo 8,9 milijuna kuna (2,3 milijuna KM) bit će raspoređeno za isplatu dividende dioničarima, dok u fond rezervi odlazi otprilike 38,5 milijuna kuna (10 milijuna KM). 

S ulaganjima većim od 385 milijuna kuna (100 milijuna KM), EPBiH je lani bila među najvećim investitorima u BiH. No, ostvarena ulaganja bila su primjetno manja od planiranih. 

Pored ulaganja u kapitalne investicije u djelatnosti distribucije i proizvodnje, u ovisna društva rudnike ugljena dokapitalizacijom je uloženo 30,7 milijuna kuna (osam milijuna KM).

 

Rekordne cijene 

K tomu, javlja EPBiH, završena je gradnja Vjetroelektrane (VE) Podveležje. Riječ je o prvoj vjetroelektrani u vlasništvu EPBiH u kojoj je u ožujku 2021. počela komercijalna proizvodnja. 

Zatim, završeni su pripremni radovi na gradilištu Bloka 7 Termoelektrane (TE) Tuzla. Za realizaciju projekta gradnje Bloka 7, EPBiH je ispunila sve potrebne preduvjete i obveze po dinamičkom planu. 

U 2021. godini donesen je novi Pravilnik o organizaciji Društva te su djelatnosti proizvodnje i opskrbe izdvojene iz elektrodistribucijskih podružnica. Tako je učinjen dodatni korak u odvajanju distribucijske od ostalih elektroprivrednih djelatnosti, što je obveza iz Zakona o električnoj energiji u Federaciji BiH i europskih direktiva.

"Unatoč energetskoj krizi i rekordnim cijenama energenata, uredno su opskrbljivani svi krajnji kupci i u djelatnosti trgovine ostvarene ugovorene dugoročne isporuke", izvijestila je, među ostalim, EPBiH.

TAGOVI