Krenula gradnja prvog centra izvrsnosti u strojarstvu

Autor: B.O. Objavljeno: 11.07.2022. 🕜 14:14 Lokacija: Velika Gorica

Modernizacija strukovnog obrazovanja u Zagrebačkoj županiji

Što ste po zanimanju? Specijalist 3D tehnologija! Zahvaljujući fondovima Europske unije i Zagrebačkoj županiji upravo takav odgovor moći će dati učenici po završetku Srednje strukovne škole Velika Gorica gdje je počela gradnja prvog od ukupno tri centra izvrsnosti u sklopu 113,4 milijuna kuna vrijednog projekta EU-a Regionalni centar kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u strojarstvu – Industrija 4.0 (RCK). 

RCK organiziran je kao jedinstveni centar koji se uspostavlja na tri lokacije i to kao tri centra izvrsnosti u strojarstvu

Centar izvrsnosti za CAD/CAM/CNC sustave i 3D tehnologije bit će uspostavljen kod prijavitelja projekta Srednje strukovne škola Velika Gorica, Centar za senzoriku, automatiku i obnovljive izvore kod partnera Srednje strukovne škole u Samoboru, a Centar izvrsnosti za robotiku kod partnera Srednje škole Dugo Selo.

 

Stručna usavršavanja 

"S vještinama i znanjem koje će po završetku školovanja imati, učenici će biti ravnopravni i konkurentni ne samo na našem, nego i na stranom tržištu. No, takve formirane stručnjake nastojat ćemo zadržati upravo u Zagrebačkoj županiji, jer imamo i mi svoje adute – tvrtke koje već sad žude za stručnim kadrom – Rimac automobili u Svetoj Nedelji, FACC tvornica aviodijelova u Jakovlju, KM Kovnica u Pisarovini, KFK u Rugvici…", rekao je zamjenik župana Zagrebačke županije Damir Tomljenović na obilježavanju početka radova u Velikoj Gorici. On je dodao kako će uskoro krenuti i radovi u Samoboru i Dugom Selu. 

Zagrebačka županija za projekt je iz fondova EU-a i državnog proračuna osigurala 80 milijuna kuna. A gotovo 34 milijuna kuna osigurala je u vlastitom proračunu. 

Osim uspostave infrastrukture, objavljeno je na stranicama Zagrebačke županije, projekt RCK usmjeren je i na razvoj ljudskih potencijala kroz brojna stručna usavršavanja nastavnog osoblja. 

Nakon što budu izgrađeni, centri će biti opremljeni svim potrebnim strojevima koji će učenicima omogućiti praksu po najvišim europskim standardima. 

Ravnatelj Srednje strukovne škole Velika Gorica Miroslav Antolčić poručio je kako ovaj projekt ima dalekosežne benefite za strukovno obrazovanje, kako za učenike, tako i za nastavnike i poduzetnike, a da će sva tri centra izvrsnosti biti na raspolaganju za približno 1800 učenika početkom 2024. godine.

svijetla budućnost

TAGOVI