HEP je dobio državno jamstvo za skupu kupnju energenata i energije

Autor: N.D. Objavljeno: 22.07.2022. 🕜 08:22 Lokacija: Zagreb

Čak 880 mi. eura kreditnog zaduženja za nabavu energije i energenata

Vlada je odobrila državno jamstvo Hrvatskoj elektroprivredi u visini od 880 milijuna eura za kreditno zaduženje, radi financiranja kupnje plina i drugih energenata u cilju sigurnosti opskrbe. Jamstvo se izdaje u korist Erste&Steiermärkische Bank, HBOR-a, HPB-a, OTP-a PBZ-a i Zagrebačke banke, a riječ je o jamstvima za dva kredita – prvi na 400 mil. eura za nabavu 270,83 mil. m3 plina. 

Drugi kredit vrijedan je 600 mil. eura, ali jamstveno je pokriven do 480 mil. eura ili 80%. Vlada je početkom lipnja naložila HEP-u da zapuni podzemno skladište plina Okoli te da je za to trebalo zaduženje od 400 milijuna eura, a ostatak novca potreban je kako bi se osigurala opskrba i drugim energentima – električnom energijom, plinom i ugljenom. 


"Ukoliko po izdanom jamstvu dođe do plaćanja iz sredstava državnog proračuna, tako isplaćeni iznos smatra se dospjelim potraživanjem Ministarstva financija. Korisnik kredita obvezan je odmah Ministarstvu financija izvršiti povrat isplaćenih sredstava iz državnog proračuna Republike Hrvatske, nakon izvršenog plaćanja, uvećano za zakonsku zateznu kamatu sa svim pripadajućim troškovima", stoji u odluci Vlade. 

Unatoč tome što je u odluci Vlade bilo navedeno da će se kredit od 600 milijuna eura koristiti za nabavku energenata što uključuje i ugljen, banke su inzistirale da se iz namjene kredita izuzme izravno ili neizravno financiranje nabave ugljena i svih projekata povezanih s ugljenom, nuklearnom energijom i termoelektranama na ugljen. 

TAGOVI