I dalje manje plina Sjevernim tokom

Autor: B.L. Objavljeno: 28.07.2022. 🕜 10:52 Lokacija: Hamburg (Njemačka)

Istodobno sa smanjenim isporukama, cijene plina rastu

Kao što je bilo najavljeno, ruska plinska tvrtka Gazprom smanjila je izvoz plina iz Rusije za Njemačku plinovodom Sjeverni tok 1 na polovicu. Istodobno s time, cijene plina na tržištima u Europi ponovno su počele nezaustavljivo rasti. Primjerice, cijena nizozemskog plina za terminske ugovore za isporuku u kolovozu na nizozemskoj plinskoj burzi TTF u podne 27. srpnja ove godine u usporedbi s danom ranije porasla je za 10%, na 224 EUR/(MW h). Ujedno se radi o cijeni koja se uzima kao mjerodavna na najvećem dijelu europskog plinskog tržišta.

Kao razlog za smanjenje isporuka plina Gazprom ističe tehničke probleme, iako u Zapadnoj Europi u to malo tko vjeruje i svi smatraju da se ipak radi o odgovoru na sankcije koje su Rusiji nametnute zbog agresije na Ukrajinu. Primjerice, njemačka Savezna vlada isključivo smatra kako je riječ o političkim razlozima, dok čelnik njemačke Savezne agencije za mreže (BNetzA), ujedno i njemačkog energetskog regulatora ističe da je to dio i ruske vanjske politike, ali i ratne strategije. On je također izrazio sumnju kako bi se isporuke uskoro mogle povećati na 40% ugovorenih količina, kako je to bilo prije posljednjeg smanjenja na 20%. 

Istodobno, čelnik BNetzA-e ostao je suzdržan u vezi s najavama da bi Rusija mogla povećati isporuke plina koje u zemlje Zapadne Europe (i dalje!) stižu plinovodima preko Ukrajine. Naime, pojedini mediji su objavili kako je Gazprom najavio kako će povećati isporuke plina plinovodom Transgas prema Slovačkoj. To je potvrdio i slovački operator plinskog transportnog sustava Eugas koji kaže kako je Gazprom doista registrirao značajno veće kapacitete transporta za spomenuti plinovod. Tako bi kroz Veľké Kapušany, gdje plinovod iz Ukrajine prelazi slovačku granicu, trebalo proći 68,6 mil. m3 plina, dok je to još 26. srpnja iznosilo 36,8 mil. m3. To bi moglo značiti da Gazprom ipak nadoknađuje plin koji nije isporučen Sjevernim tokom jer plinovod Transgas kroz Slovačku prolazi do Austrije, gdje se spaja i na njemački plinski sustav.

Iako, registracija dodatnih kapaciteta nije dokaz da bi Gazprom stvarno mogao povećati isporuke plina prema Zapadnoj Europi, postoje još neke činjenice koje bi tome ipak mogle ići u prilog. Ukrajinski operator plinskog transportnog sustava TSOU objavio je kako je Gazprom bez najave povisio razinu tlaka u plinovodu, što bi se moglo protumačiti kao najava povećanih količina. S druge strane, mjerila na mjernoj stanici Sudža na granici Rusije i Ukrajine pokazuju kako nominirane količine plina od  42,2 mil. m3 ostaju na istoj razini kao i prethodnih dana, objavila je njemačka novinska agencija DPA.

TAGOVI