Gazpomov izvoz u Kinu porastao za 60%

Autor: B.L. Objavljeno: 18.08.2022. 🕜 12:28 Lokacija: Düsseldorf (Njemačka)

No, i dalje se radi o zanemarivim količinama plina

Mnogi i dalje misle kako će Rusija i Gazprom izvoz plina u Europu lako nadomjestiti izvozom plina u Kinu koja bi svakako bila zadovoljna povećanim isporukama plina. Istodobno, Gazprom se pohvalio kako su njegove isporuke plina za Kinu nedavno povećane za čak 60%. Iako se taj iznos čini velikim, treba reći da je 60%-tno povećanje zanemarive količine opet zanemariva količina.

Naime, i dosadašnje isporuke ruskog plina za Kinu u odnosu na isporuke za Europu svakako se mogu smatrati zanemarivima. Razlog za to ponajviše je zemljopisni: Gazpromova najveća plinska polja mnogo su bliža Europi nego Kini, tako da bi značajno povećanje isporuka plina s tih polja, odnosno preusmjeravanje tog plina u Kinu zahtijevalo izgradnju novih plinovoda duljine i nekoliko tisuća km. 

Pri tome treba napomenuti da postojeći plinovod Snaga Sibira (uključujući i njegova najavljena proširenja) ne izvozi ruski plin s istih polja kao što su ona odakle se plin isporučuje prema Europi. Doduše, postoji mogućnost povećanja isporuka ruskog ukapljenog prirodnog plina (LNG) u Kinu, ali i to je povezano s određenim logističkim problemima koji se ne mogu brzo i jednostavno riješiti, objavio je njemački poslovni dnevnik 'Handelsblatt'.

TAGOVI