Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je nakon svog posjeta Moskvi da je u okviru plinofikacije Republike Srpske koja će biti realizirana sa ruskim “Gazpromom” planirano da bude izgrađen primarni plinovod od Bijeljine do Banje Luke i dvije plinske elektrane. 


Sadržaji ranijeg projekta “Južni tok” sada su reafirmirani i planirano je da se gradi primarni plinovod od Bijeljine do Banja Luke, a da se na toj relaciji izgrade dvije plinske elektrane – istakao je Dodik. On je naveo da je tokom razgovora o plinofikaciji RS koje je imao za vrijeme nedavne posjete Rusiji potvrđeno rusko učešće od 60% u tom projektu, a učešće RS od 40%, kao i da će “Gazprom” projektirati i vršiti kontrolu radova.

Dodik ne razgovara o svojim planovima

"To nam je važno jer to ujedno podrazumijeva i garanciju kvalitete radova koji će biti napravljeni" rekao je Dodik za RTRS. On je naglasio spremnost da sa “Gazpromom” bude napravljen bilo koji aranžman, a da RS dobije plinovod. Dodik o svojim planovima još nije razgovarao s predstavnicima Federacije BiH ali kaže da "ima namjeru" i da bi "bilo dobro da i oni budu dio ovog projekta". Poručio je da ne bi bilo dobro da bilo tko zaustavi njegove planove jer bi to "ozbiljno iskompliciralo odnose unutar BiH". 

Inače, treba istaknuti da upravo Republika Srpska blokira plinsko povezivanje BiH i Hrvatske međudržavnom interkonekcijom te odbija uspostavu neovisnog državnog regulatornog tijela za plinsko gospodarstvo nadležnog za ciju BiH jer RS želi svog regulatora. Što radi hrvatska diplomacija oko toga, nije poznato.