Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja izradilo je mobilnu aplikaciju Invazivne vrste u Hrvatskoj kako bi građani mogli dojavljivati nalaze stranih i invazivnih stranih vrsta koje uoče u prirodi

Ova aplikacija izrađena je u okviru projekta Uspostava nacionalnog sustava za praćenje invazivnih stranih vrsta koji je sufinancirala Europska unija. 

Ukupna vrijednost projekta iznosi 15,2 milijuna kuna, od kojih 12,9 milijuna kuna otpada na bespovratna sredstva.

 

Svinjski korov

U Hrvatskoj je već zabilježeno više od 600 stranih biljaka i oko 300 stranih životinja, a uočene su i strane vrste gljiva i drugih organizama. Procjenjuje se da je 10 do 15 posto njih invazivno. 

Stoga se pozivaju svi građani ako u prirodi uoče pajasen, divovski svinjski korov, malog indijskog mungosa, ribu sunčanicu, crvenouhu kornjaču, signalnog raka ili, primjerice, barsku nutriju, da dojave njihove nalaze putem mobilne aplikacije. 

Podaci o rasprostranjenosti invazivnih stranih vrsta su važni za upravljanje, odnosno smanjenje njihova negativnog utjecaja na bioraznolikost i povezane usluge ekosustava, priopćeno je iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja

Dojavom nalaza, pridonijet će se i ranom otkrivanju novih stranih vrsta u Hrvatskoj te time spriječiti njihov unos i očuvati priroda.