Ukupne emisije stakleničkih plinova u Europskoj uniji povećale su se za 0,7 posto u 2017. u odnosu na godinu prije, objavila je Europska agencija za okoliš (EEA). Unatoč tomu što je za proizvodnju topline i električne energije u toj godini korišteno manje ugljena, štetne emisije 'nadoknadili' su industrija i transport. 

Ovi službeni podaci potvrđuju preliminarne procjene koje je EEA objavila u listopadu 2018. godine. 

Blaže zime


Najveće povećanje emisije stakleničkih plinova u apsolutnom iznosu je zabilježeno u Poljskoj i Španjolskoj. U Poljskoj je povećanje uglavnom rezultat većih emisija iz cestovnog prijevoza. U Španjolskoj je najveći dio neto povećanja emisija bio posljedica veće uporabe ugljena za proizvodnju električne energije. Najveći relativni porast u 2017. godini zabilježen je na Malti, te u Portugalu i Estoniji. 

Europska unija je od 1990. do 2017. smanjila neto emisije stakleničkih plinova za 21,7 posto premašivši tako cilj smanjenja od 20 posto, a koji je postavljen za 2020. godinu. Razlog tom smanjenju u proteklih 27 godina su zajednički politički, ekonomski i strukturni čimbenici te, u prosjeku, blaže zime (koje zahtijevaju manje energije za grijanje). 

Više plina


Najveća smanjenja emisija ostvarena su u energetskom sektoru, zbog poboljšanja učinkovitosti, povećane uporabe obnovljivih izvora te korištenja više plina, a manje manje ugljena i nafte. Energetska učinkovitost i obnovljivi izvori i dalje će igrati ključnu ulogu u smanjenju budućih emisija i pomoći EU-u da postigne svoj cilj smanjenja od 40 posto do 2030. godine, priopćila je EEA. 

Inače, preliminarne procjene emisija za 2018. godinu EEA će objaviti u jesen.