Rast potrošnje energije, ali i emisija CO2

Autor: B.O. Objavljeno: 26.03.2019. 🕜 10:37 Lokacija: Pariz (Francuska)

Najbrži ritam energetske potražnje u ovom desetljeću

Svjetska potražnja za energijom rasla je za 2,3 posto u prošloj godini, tj. najbržim ritmom u ovom desetljeću. Glavni pokretači toga rasta su snažno globalno gospodarstvo te sve veće potrebe za grijanje i hlađenje u nekim regijama, procjenjuje Međunarodna energetska agencija (IEA) u Globalnom izvješću o energetici i položaju CO2 (Global Energy & CO2 Status Report).
Prirodni plin, navodi se u izvješću, nameće se kao gorivo izbora pokazavši rast od 45 posto u potrošnji energije. Rast potražnje za tim energentom bio je naročito snažan u SAD-u i Kini. Nadalje, izvješće pokazuje kako je rasla potražnja za svim gorivima. A ona fosilna drugu godinu zaredom zadovoljavaju gotovo 70 posto tog rasta. 
Solarna postrojenja i vjetroelektrane rasle su dvoznamenkastim tempom, pri čemu je samo sunčeva energija rasla za 31 posto. Ipak, to nije bilo dovoljno brzo kako bi se zadovoljila veća potražnja za električnom energijom širom svijeta koja je također povećala potrošnju ugljena. 
Kao rezultat toga, globalne emisije CO2 povezane s energijom porasle su za 1,7 posto, na 33 gigatona (Gt) u 2018. godini. Korištenje ugljena samo u proizvodnji električne energije premašilo je 10 Gt, što je trećina od ukupnog povećanja. Za većinu toga odgovoran je razvoj novih elektrana na ugljen u Aziji. 
Električna energija nastavlja se pozicionirati kao 'gorivo' budućnosti, a globalna potražnja za njome rasla je za četiri posto u 2018., na više od 23 000 TWh. Povećanje proizvodnje električne energije činilo je polovicu rasta primarne potrošnje energije. Obnovljivi izvori najviše su pridonijeli toj većoj proizvodnje koja je činila gotovo polovicu rasta potražnje za električnom energijom. Kina ostaje lider u obnovljivcima, kako za vjetar tako i za sunčevu energiju, a slijede je Europa i Sjedinjene Američke Države. 
Energetski intenzitet poboljšao se prošle godine za 1,3 posto, što je upola manje od onoga koji je zabilježen u razdoblju od 2014. do 2016. godine. Ova treća uzastopna godina usporavanja je rezultat slabije provedbe energetske učinkovitosti i snažnog rasta potražnje u energetski intenzivnijim gospodarstvima. 
"Prošla godina se može smatrati još jednom zlatnom godinom za plin, koja je činila gotovo polovicu rasta globalne potražnje za energijom. No, unatoč značajnom rastu obnovljivih izvora energije, globalne emisije još uvijek rastu, što pokazuje kako je potrebno poduzeti hitnije mjere na svim frontama - razviti rješenja za čistu energiju, smanjiti emisije, poboljšati učinkovitost i potaknuti ulaganja i inovacije, uključujući hvatanje i korištenje ugljika te skladištenje", izjavio je Fatih Birol, izvršni direktor IEA-e.

TAGOVI