Hrvatska je posvećena Pariškom sporazumu

Autor: B.O. Objavljeno: 08.03.2019. 🕜 09:50 Lokacija: Bruxelles (Belgija)

Za prelazak u čiste energetske sustave potrebno uvažiti specifičnosti pojedinih regija

U Bruxellesu ovoga tjedna je održan redovni formalni sastanak Vijeća EU ministara energetike (TTE Energy) na kojemu je sudjelovao ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić. 
Ministri su raspravljali o dugoročnoj EU strategiji za klimatski neutralno gospodarstvo, čiju je viziju Europska komisija predstavila u studenom 2018. godine komunikacijom pod nazivom “Čist planet za sve: Europska dugoročna strateška vizija za prosperitetno, moderno, konkurentno i klimatski neutralno gospodarstvo”, a s ciljem ispunjavanja obveza iz Pariškog sporazuma. 
Ministar Ćorić je izrazio punu podršku ciljevima Energetske unije kao i posvećenost Republike Hrvatske ispunjenju obveza preuzetih Pariškim sporazumom uz osiguravanje dostupne, povoljne i čiste energije svim građanima EU. 
Istaknuo je pritom kako je za pravednu tranziciju i prelazak u čiste energetske sustave potrebno uvažiti sve potencijalne specifičnosti pojedinih regija te voditi računa da ta tranzicija ne predstavlja dodatno ekonomsko opterećenje za države članice, javlja Ministarstvo zaštite okoliša i energetike
Vijeće je usvojilo i opći pristup za Uredbu o označivanju guma. Poboljšanjem označivanja guma potrošači dobivaju više informacija o učinkovitosti potrošnje goriva, sigurnosti i buci, što im omogućuje točne, relevantne i usporedive informacije o navedenim aspektima pri kupnji guma. Time se poboljšava učinkovitost sustava označivanja guma i osiguravaju se čišća, sigurnija i tiša vozila te se povećava doprinos dekarbonizaciji u sektoru cestovnog prometa.

TAGOVI